Tko priziva privatna ulaganja, tko ministra za reforme, a tko hvali banke?

Autor: Danijela Jozić / VLM , 25. listopad 2012. u 11:20
Poslovni dnevnik

Prvi čovjek Atlantica poručio biznismenima da se u teškoj 2013., ako nemaju viziju, maknu s liderskih pozicija.

Sljedeća je godina godina za hrabre i znatiželjne, za one koji imaju san i viziju. Oni koji to nemaju neka se maknu s liderskih pozicija", poručio je u srijedu na Liderovoj konferenciji "Dan velikih planova" predsjednik Uprave i većinski vlasnik Atlantic grupe Emil Tedeschi.

Tako je odgovorio na pitanje koje je i bilo tema skupa: Kako pripremiti tvrtku za poslovanje u 2013. godini? Atlantic grupa ove godine raste šest posto, no Tedeschi smatra da su upravo prijašnji uspjesi najveći pritisak za buduće poslovanje. "Poslovni sektor mora napraviti iskorak, fokusirati se na potrošača i stvoriti savez s poslovnim bankama", rekao je Tedeschi, uz napomenu da hrvatski poduzetnici trebaju imati više hrabrosti i više ulaziti u rizik. "Pesimističan sam oko toga da Hrvatska može stvarati nove proizvode", istaknuo je, ali je kao pozitivan primjer naveo Jadran-galenski laboratorij, koji mu je djelomično i konkurent. "Govorili su kako JGL prodaje morsku vodicu u spreju. A sada oni taj proizvod plasiraju u čitavoj istočnoj Europi i Rusiji. Znači, može se", kazao je Tedeschi te se pohvalio da Atlantic grupa ulazi na španjolsko tržište s Argetom.

"Rizik je golem, a zaradu očekujemo tek za četiri godine", rekao je te zaključio da je umjereni optimist glede 2013. godine koja će "za mnoge biti velika nepoznanica". Ministar financija Slavko Linić je istaknuo da će 2013. biti godina provedbe aktivnosti pripremljenih u ovoj godini. "Teži dio restrukturiranja je završen, vrijeme smo potrošili, a u investicijama nismo bili baš uspješni. Procjenjujemo stopu rasta od 1,7 posto za sljedeću godinu. No ta bitka neće biti moguća samo kroz državna ulaganja. Naglasak mora biti na privatnom kapitalu", kazao je Linić. Prvi čovjek HUP-a Ivica Mudrinić ovako je prokomentirao ministrovo izlaganje: "Ako želimo riješiti nezaposlenost, treba nam stopa rasta od pet posto. Što činimo da toliko dignemo stopu? U suprotonom gubimo kapital." Mudrinić je jučer iznio i konkretan prijedlog Vladi: da imenuje ministra za reforme.

Predsjednik Uprave Erste banke Petar Radaković je pak upozorio da se Hrvatska od svih zemalja u susjedstvu najlošije snašla u krizi. "Gospodarstvo u regiji vratilo se u početno stanje prije krize. Hrvatska je 20 posto ispod početnog stanja", smatra Radaković. Stanovništvo u ovoj situaciji neće više trošiti. Banke očekuju gospodarstvo da se pokrene, i to ponajprije u projektima u turizmu, eneregetici i poljoprivredi. Upozorio je na to da energetski i projekti u poljoprivredi dosta ovise o efikasnosti države, trenutno je takvih dosta na čekanju upravo zbog neefikasne birokracije. "Financijska industrija jedna je od najstabilnijih i najkvalitetnijih u Hrvatskoj. Bankarski sustav je garancija da ćemo ih, kad projekti krenu, moći podržati i financirati", poručio je Radaković.

Set Linićevih najava i obećanja

Povećanja deficita neće biti: 'Vlada vodi bitku da ne idemo više od 10 milijardi kuna', rekao je Linić. 

Rebalans proračuna u studenom odnosit će se samo na 'tehnička pitanja' (pomoć brodogradnji i rezervacije za sporove).

Idu izmjene sustava trošarina, koje će se ukinuti za polovne automobile i luksuzne proizvode od 1. siječnja 2013. 

Priprema se i zakon o porezu na imovinu. Industrija će plaćati najnižu, financijski sektor nešto višu stopu, a najviša će se stopa poreza plaćati na neiskorištenu imovinu. 

Iduće godine kreće ponuda obveznica građanima, cijena još nepoznata.

Komentari (2)
Pogledajte sve

OVE GODINE STRANI VLASNICI IZVUKLI 6 MILIARDI IZ HRVATSKE :

Strani vlasnici ove godine iz banaka povukli 6 mlrd. kuna

Svi veliki gospodarstvenici a nitko nije rekao ništa o pravim uzrocima propasti Hrvatskog gospodarstva .

Problem je u prevelikim porezima kojima ova Kukuriku Vlada uništava Hrvatsko gospodarstvo !

U Hrvatskoj se ništa ne isplati raditi ! Osim bankariti ! (“Strane Banke izvukle ove godine već 6 miliardi”)

U Hrvatskoj su najveći porezi na svijetu – čak 250 raznih poreza !

Ako meni ne vjerujete malo proguglajte i sami se uvjerite da se nikom ne isplati ništa u Hrvatskoj raditi .(25%na RUC+20%+12%+18%+25%PDV)

Da nisu tako veliki porezi i stranci bi ulagali u Hrvatskoj .

New Report

Close