Linić: Nadzorni odbor i Vlada trebaju progovoriti o odgovornosti MOL-a

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. studeni 2014. u 15:47
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Ako je MOL odabrao tu strategiju, mi moramo uzvratiti istom strategijom i nažalost pravdu tražiti na sudovima, smatra Linić.

Bivši ministar financija, nezavisni saborski zastupnik Slavko Linić izjavio je u utorak kako i Nadzorni odbor i Vlada napokon trebaju progovoriti o odgovornosti MOL-a zbog neulaganja u Inu, kako Ina ima odgovornost za svako koncesijsko polje koje je dobila te kako će i MOL morati shvatiti da u Ini, kao naftnoj kompaniji, nije prioritet samo dividenda.

O odgovornosti MOL-a vezano uz (ne)ulaganja u Inu trebaju napokon progovoriti i Nadzorni odbor i Vlada, jer to samo pokazuje da se rat nastavlja i da su to sve potezi bitni za vođenje sudskih postupaka na arbitražama ili pred sudovima, kazao je Linić odgovarajući u Saboru na upite novinara kako komentira traženje MOL-a da se sazove izvanredna skupština Ine za koju će predložiti da se kroz dividendu dioničarima isplati dvije milijarde kuna te tvrdnje MOL-a da im država onemogućuje ulaganje i razvijanje poslovanja.

Linić ističe kako Ina ima odgovornost za svako koncesijsko polje koje je dobila. "Ako nešto što ste dobili, a zove se društveno bogatstvo, niste stavili u funkciju, tada smatram da bi Ministarstvo gospodarstva sada također trebalo podnijeti zahtjev za odštetu za sve ono što je oduzeto od tih naftnih i plinskih polja i nije stavljeno u funkciju. Tu su milijarde izgubljene jer nije bilo radnih mjesta, eksploatacije, morali smo uvoziti derivate MOL-a umjesto da smo imali svoju naftu i plin i svoje proizvode, navodi Linić.

Ako je MOL odabrao tu strategiju, mi moramo uzvratiti istom strategijom i nažalost pravdu tražiti na sudovima, smatra Linić.

Na upit koliko je realno da dođe do sazivanja izvanredne skupštine i da MOL dobije to što traži, Linić je rekao kako nije realno dobiti nešto što niste zaradili.

"Pa poruka MOL-a hrvatskoj Vladi – da on ne misli raditi i radom nešto stvoriti nego misli uzimati državi na bazi nekakvih pravnih smicalica, samo pokazuje da MOL nema odgovornosti za razvoj Ine kao kompanije i to je nešto što je neodrživo. Jer vlasnik koji ne misli razvijati kompaniju, ne misli ulagati, nije odgovoran vlasnik", poručio je Linić.

Na upit ima li MOL većinu u skupštini, bivši ministar financija kaže kako čak i nadmoćno većinski vlasnik ima odgovornost da kompaniju ne smije uništavati, kako je to i zakonom zabranjeno.

"Zato bih rekao da su sve što radi MOL zakonom zabranjene radnje – da se ne ulaže ni u plinska ni u naftna polja, ni u preradu, ne ulaže se u razvoj. Želi se koristiti Ina za plasman MOL-ovih derivata, a to je zakonom nedozvoljiva radnja. Prema tome, on može biti najveći vlasnik, ali ovakvim vođenjem Ine on ne može proći hrvatske propise i treba ga zaustaviti", rekao je Linić.

Mađarski MOL u Ini ima 49,08 posto dionica, hrvatska država 44,84 posto, a institucionalni i privatni investitori drže 6,08 posto dionica Ine.

Komentirajući najnoviju situaciju oko Ine i zahtjev MOL-a, HDZ-ov saborski zastupnik i bivši ministar financija Ivan Šuker je rekao kako sve ovo što se događa oko Ine nema smisla, jer se dva strateška partnera svađaju, umjesto da razmišljaju o boljoj budućnosti kompanije.

"Međutim bit će vrlo zanimljivo vidjeti, ako i dođe do izvanredne skupštine, tko to ima tih 50 posto dionica u Ini. No mislim da ovo sve, nažalost, ne vodi dobrom i ovo će urušiti kompaniju", kazao je Šuker.

Smatra kako će se ovaj spor morati riješiti pregovorima i dogovorima te kako hrvatski članovi Uprave i Nadzornog odbora Ine konačno moraju prezentirati jasne stavove hrvatske Vlade o budućnosti Ine.

"I kad se to stavi, onda je to to, a ne ovako. Ovo je samo neko prepucavanje, pravničke smicalice, pokazivanje mišića, bez ikakve koristi i efekta", kazao je.

Šuker napominje i kako je u ovogodišnjem državnom proračunu za pravne zastupnike u slučaju Ina-MOL osigurano 30 milijuna kuna, što je još jedan dodatni trošak poreznim obveznicima. "Uz to što najjača hrvatska kompanija slabi, još to moramo financirati iz državnog proračuna", rekao je Šuker.

Komentirajte prvi

New Report

Close