Linić fiskalizacijom podigao prihod Hrvatskom telekomu za milijun kuna

Autor: Bernard Ivezić , 02. svibanj 2014. u 11:05
Predsjednik Uprave Hrvatskog telekoma Davor Tomašković/PIXSELL

Usmjeravanje zarade s telefonskih impulsa na mnogo novih izvora prihoda upućuje na to da slijede mnoga iznenađenja.

Milijun kuna veći prihod zabilježio je Hrvatski telekom (HT) u prvom tromjesečju ove godine zahvaljujući ministru financija Slavku Liniću i njegovoj ideji da prošle godine uvede fiksalizaciju.

Time je fiskalizacija, odnosno različite ICT usluge koje HT sve više nudi, postale jedan od svega četiri izvora prihoda na kojima operater bilježi rast dok i dalje tone u temeljnom poslovanju: fiksnoj i mobilnoj telefoniji. U izvješću za prvo tromjesečje HT je objavio da ima više od 7,7 tisuća korisnika fiskalizacije koji od njega unajmljuju fiskalne blagajne, odnosno blagajnički hardver, softver, internetsku vezu i promet te dodatne aplikacije i održavanje.Dok HT razmatra ulazak u mobilno plaćanje, e-uplatnice, digitalne arhive i mikrokreditiranje, u prva tri mjeseca ove godine dodatnih je 19 milijuna kuna ostvario iz mnogo prizemnijeg izvora: od opomena i zateznih kamata. Od toga je devet milijuna kuna došlo od građana, a deset milijuna od poslovnih subjekata.

 

19milijuna

kuna HT je imao veći prihod zahvaljujući opomenama i zateznim kamatama

Nadalje, pametni mobiteli, tableti i druga takozvana terminalna oprema donijeli su mu dodatnih 17 milijuna kuna, a različite negovorne usluge poput IPTV-a i mobilnog interneta porast za još 26 milijuna kuna.Davor Tomašković, predsjednik Uprave HT-a, sve to sumirao je rastom u dvama segmentima: negovornim uslugama i ICT-u. "U segmentu negovornih usluga kompanija nastavlja rast prihoda od mobilnog brzog interneta kao i IPTV usluga, ukupno 3,9 posto, dok je ICT segment obilježio dalji razvoj usluga računarstva u oblaku te projekti na području IT infrastrukture i isporuke profesionalnih rješenja, gdje je ostvaren rast od 20,8 posto", kaže Tomašković.Prodaja struje, koju HT nudi od prosinca prošle godine, zasad se nije pokazala uspješnom. U izvješću se ta stavka spominje samo na jednom mjestu, u tablici "Prihodi Grupe prema prijašnjoj strukturi izvješćivanja", gdje pod stavkom "Energija" piše prihod od nula kuna.

 

20,8posto

rasle su ICT usluge HT-a, što ih čini najbržerastućim dijelom poslovanja

Ukupno gledano, HT-u je i dalje uvjerljivo najveći izvor prihoda mobilna telefonija (637 milijuna kuna), slijede internetske usluge (395 milijuna kuna), od kojih ostvaruje više nego od fiksne telefonije (315 milijuna kuna), koja je na trećem mjestu. Također, u idućem je tromjesečju za očekivati da će HT objaviti da mu je ICT (113 milijuna kuna) ne samo najbržerastući segment poslovanja, već ujedno četvrti po veličini.Dok HT očekuje u ovoj godini umjeren oporavak IT tržišta kao posljedicu novih ulaganja sredstvima EU, trenutačno navode samo jedan takav projekt. Objavili su  da su od početka godine proširiolibroj hotspotova na kojima nude besplatan internet u suradnji s EU i Ministarstvom turizma.Šturo dodaju da rade na konvergentnim proizvodima poput MAX Obitelji, budućem korporativnom CRM-u i transformaciji u on-line poslovni model, a uveli su  i člana Uprave za korisničko iskustvo.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Kolika je Linićeva provizija? Konstantno se uništava malo poduzetništvo a određeni “veliki” igraci uzimaju i što nije njihovo!

New Report

Close