Liječnik objasnio razlike: Simptomi korone kod onih koji nisu cijepljeni su različiti u odnosu na one koji su cijepljeni

Autor: Poslovni.hr , 15. rujan 2021. u 09:13
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Najmlađi koji je imao pneumoniju je 87. godište, drugi 84. godište, imamo dosta onih koji su 70. godište, rekao je dr. Baršić.

U posljednje vrijeme otkako prevladava delta soj sve se češće postavlja pitanje koji su simptomi zaraženih covidom, koji su cijepljeni, u odnosu na one koji nisu cijepljeni?

Voditelj Kriznog stožera KB-a Dubrava, infektolog Bruno Baršić za Index ističe kako je prosječna dob hospitaliziranih zbog covida 69 godina te navodi kako je ključan problem u tome što nisu cijepljeni.

“Cijepljeni puno blaže obole, malo šmrcaju, boli ih grlo, imaju malo temperaturu i to im prođe. Samo nam je jedna cijepljena osoba završila na intenzivnoj i umrla. Riječ je o osobi od 90 godina, on je bio pozitivan, ali nije umro od covida, primljen je kod nas radi epileptičkog napada. Od covida nam od cijepljenih nitko nije umro”, objašnjava dr. Baršić.

“Nemamo puno hospitaliziranih koji su cijepljeni. Uglavnom su to necijepljene osobe, među kojima ima i mlađih.Imali smo 12 pacijenata mlađih od 50 godina. Umrla nam je jedna ženska osoba koja je rođena 1972. Nije imala kroničnih bolesti, umrla je od upale pluća uzrokovane covidom. Nije bila cijepljena”, rekao je dr. Baršić.

“Najmlađi koji je imao pneumoniju je 87. godište, drugi 84. godište, imamo dosta onih koji su 70. godište. Nitko od njih nije cijepljen, a imaju teške kliničke slike”, kazao nam je dr. Baršić.

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo su rekli da su najčešći simptomi kod osoba oboljelih od covida-19 koje nisu cijepljene povišena tjelesna temperatura, kašalj, umor, bolovi u mišićima, grlobolja, proljev, gubitak okusa i/ili mirisa, dok se kod osoba koje razviju ozbiljnije simptome javlja osjećaj nedostatka zraka, kratak dah, bolovi ili pritisak u prsima.

Komentirajte prvi

New Report

Close