Gradska tvrtka nabavila 21 novi autobus, veliko ulaganje većinom ‘pokriveno’ bespovratnim sredstvima

Autor: Poslovni.hr , 05. travanj 2022. u 10:02
Foto: Pixabay

Svi imaju nisku emisiju CO2 i prilagođeni su osobama s invaliditetom

Zadarska gradska tvrtka Liburnija dovršila je postupak nabavke 21 autobusa kojima će zamijeniti dio zastarjelog voznog parka, javlja portal Zadarski. Ova velika investicija vrijedna 49,4 milijuna kuna sufinancirana je iz Kohezijskog fonda EU-a sa čak 33, 5 milijuna bespovratnih kuna.

Društvo ′Autobus′ iz Zagreba već je isporučilo12 prigradskih visokopodnih autobusa dužine 12 metara i jedan prigradski s podiznom rampom za invalide. Proizvedeni su s niskom emisijom CO2, prilagođeni osobama s invaliditetom i uskoro će biti pušteni u promet.

Šest niskopodnih gradskih autobusa marke Mercedes-Benz te dva prigradska visokopodna autobusa istog proizvođača tvrtka ′Jolly auto line′ Liburniji će isporučiti najkasnije za godinu dana od potpisa ugovora. I ovi su autobusi proizvedeni su prema normi EURO VI s niskom emisijom CO2, te su prilagođeni osobama s invaliditetom.

U voznom parku Liburnije trenutno je 88 autobusa, od kojih je 30 starijih od 15 godina. Osim što su nedovoljno prilagođeni potrebama putnika i otežavaju pristup osjetljivim skupinama poput invalida, djece ili starijih osoba, prešli su preko 25,5 milijuna kilometara. Nakon isporuke novih, najstariji autobusi iz voznog parka će biti rashodovani, pa će na taj način prosječna starost vozila koja su u dnevnoj upotrebi biti ispod 5 godina.

“Osuvremenjivanje voznog parka doprinijet će osiguranju odgovarajuće razine udobnosti, sigurnosti i učestalosti prijevoza građana koji bi time bili potaknuti da manje koriste osobna vozila. Veća pouzdanost novih vozila i manji broj kvarova doprinijet će uštedi u vremenu putovanja putnika zbog izbjegnutih kašnjenja”, poručuju iz Liburnije ovoj velikoj investiciji.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close