Lepoglavski zatvor grijat će se na domaću drvnu sječku

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 05. prosinac 2017. u 14:14
Sječka je najstariji obnovljivi energent /Damir Špehar/PIXSELL

Tvrtka Šumska biomasa isporučuje ustanovi 1000 tona sirovine, kojom se ostvaruju i znatne uštede energije.

Šumska biomasa d.o.o., tvrtka kći Hrvatskih šuma sklopila je s Kaznionicom Lepoglava ugovor o opskrbi 1000 tona drvne sječke vrijedne 412.500 kuna.

Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatske šume su putem Šumske biomase d.o.o. odlučili u predstojećem razdoblju napraviti iskorak prema dodatnom oplemenjivanju javnog resursa (šumske biomase) kroz stvaranje pretpostavki za razvoj domaćeg tržišta drvne sječke i to preusmjeravanjem u javne ustanove (bolnice, škole, vrtići…) za potrebe grijanja.

Tako bi se umanjio izvoz drvne sječke te bi se u Hrvatskoj zadržali svi benefiti korištenja toga najstarijeg obnovljivog izvora energije, kaže direktor Šumske biomase d.o.o. Mario Klobučar. Ovakvo usmjerenje ministarstva te tvrtke koja gospodari državnim šumama je opravdano imajući u vidu da je RH visoko energetski ovisna zemlja koja uvozi oko 55% potrebne energije te da više od 66% javnih zgrada (u vlasništvu države, županija, gradova i općina) kao energent koriste fosilna goriva (nafta, plin, ugljen).     

"Ovaj ugovor znači značajnu uštedu u izdavanjima za energiju, uz istovremeno poboljšanje uvjeta boravka zatvorenika u Kaznionici. Mi smo u zagrijavanju koristili fosilna goriva, a ovim prelazimo na obnovljive izvore energije te želimo osigurati kvalitetu i kontinuitet opskrbe drvnom sječkom. Sada možemo reći da smo 'zelena kaznionica' jer smo prva takva ustanova koja će koristiti drvnu sječku za grijanje", kaže Upravitelj Kaznionice Dražen Posavec. 

Komentirajte prvi

New Report

Close