Laburisti u Sabor šalju zakon o “zviždačima”

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. veljača 2014. u 14:11
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL

Autor zakonskog prijedloga je Dražen Gorjanski, i sam zviždač, a laburisti su taj prijedlog, kazala je Tireli, doradili i suzili kako bi bio jasan i transparentan.

Hrvatski laburisti najavili su danas kako će još ovog tjedna u saborsku proceduru uputiti prijedlog Zakona o prijaviteljima nepravilnosti to jest, kako ga se u javnosti popularno naziva, zakona o zviždačima, kojim bi se trebale riješiti sve teškoće vezane uz zaštitu takvih prijavitelja.

"Imamo visoku razinu stvarne korupcije u Hrvatskoj, a učinkovita borba protiv nepravilnosti, posebice korupcije, nezamisliva je bez pomoći osoba iz samih ustanova u kojima se te nepravilnosti događaju", rekla je laburistica Nansi Tireli na konferenciji za novinare.

Autor zakonskog prijedloga je Dražen Gorjanski, i sam zviždač, a laburisti su taj prijedlog, kazala je Tireli, doradili i suzili kako bi bio jasan i transparentan.

Tireli je upozorila i na nužnost službene promjene stava prema prijaviteljima nepravilnosti te upozorila kako je u zadnjem izvješću Europske komisije, vezano za korupciju u Hrvatskoj, upozoreno na nužnost donošenja tog zakona, o kojem se u Hrvatskoj govori već pet godina.

"Oko 40 posto nepravilnosti otkriva se zahvaljujući dojavama, dok policija u svom samostalnom radu otkriva svega 1,3 posto slučajeva", kazala je.

Između dva čitanja zakona, a Tireli je uvjerena da će do drugog čitanja zakona i doći, bit će otvorena javna rasprava na tu temu.

"Ovo nije ni populistički ni demagoški zakon", poručila je Tireli dodavši kako laburistima nije cilj da zakon bude prihvaćen u predloženom obliku, nego da Hrvatska konačno dobije takav zakon. Ako vlada bude imala bolji prijedlog "svi će na njega pristati", rekla je.

"Predlaže se da se hrvatskim zviždačima prizna status kao braniteljima iz Domovinskog rata, a ja bih rekao čak i više, jer su to ljudi koji pokazuju hrabrost kada progovaraju o nepravilnostima. Branitelji mogu jednokratno izgubiti svoj život ali ako se pojavite kao zviždač vi dugo godina krvarite", rekao je Srećko Sladoljev, "zviždač" iz Imunološkog zavoda koji je također prošao kalvariju prijavljavanja koruptivnih radnji.

Po njegovu mišljenju, nužno je kroz legislativu staviti naglasak na poticanje i ohrabrivanje zviždača, a ne samo na njihovu zaštitu, s obzirom na to da upravo oni otkrivaju najviše nepravilnosti.

Prisjećajući se osobnog 'zviždačkog' iskustva Sladoljev je rekao kako je puno uprava promijenjeno nakon njegovog slučaja, no stekao je dojam da je njima bio jedini pravi izazov kako se obračunati s njim, a ne kako izvući Imunološki zavod iz krize.

Komentirajte prvi

New Report

Close