Kupujete novi kućanski uređaj? Od 2. listopada država vam poklanja 800 kuna

Autor: Poslovni.hr , 08. rujan 2015. u 12:06
Foto: Goran Stanzl / Pixsell

Od 2. listopada građani će ponovo moći kupovati energetski najučinkovitije kućanske uređaje…

„Od 2. listopada građani će ponovo moći kupovati energetski najučinkovitije kućanske uređaje uz državni poticaj. U Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurali smo 8 milijuna kuna za kupovinu 10.000 A+++ uređaja te će poticaji iznositi 800 kuna po uređaju. Riječ je o mjeri za postizanje energetskih ušteda u kućanstvima koje su jedna od bitnih smjernica europske, ali i nacionalne energetske politike. Projekt sufinanciranja energetski najučinkovitijih kućanskih uređaja iz lipnja bio je uspješan te su poticaji potrošeni u devet dana zahvaljujući iznimnom interesu građana. Građani koji su uređaje kupili već sada mogu vidjeti jasne koristi kroz manji trošak za struju ili vodu, a u isto vrijeme štiti se okoliš kroz manje emisije CO2“ – izjavio je na današnjoj konferenciji za medije održanoj u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na kojoj su najavljeni novi poticaji za građane za kupovinu kućanskih uređaja A+++ razreda ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Fond za zaštitu okoliša u lipnju su po prvi put raspisali javni poziv za građane za kupnju energetski najučinkovitijih kućanskih uređaja na temelju nacionalne Strategije energetskog razvoja te Trećeg nacionalnog akcijskog plana energetske učinkovitosti. U razdoblju od 3. do 11. lipnja građani su kupili 10.000 uređaja za što je bilo osigurano 8 milijuna kuna. Zbog velikog zanimanja građana tada su najavljeni novi poticaji ovisno o raspoloživim sredstvima u  Fondu koja su sada osigurana.

„U lipnju se u akciju uključilo 690 prodajnih mjesta sa 392 različitih modela uređaja. Kupnjom uređaja uz poticaj 63% građana zamijenilo je svoj uređaj stariji od 6 godina, dok je za 37% građana ova kupnja bila prva kupnja takvog uređaja“ – izjavio je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller.

Kupovali su se hladnjaci, zamrzivači, hladnjaci sa zamrzivačem, perilice posuđa, rublja i sušilica. Čak 90% kupljenih uređaja bile su perilice rublja. Najveći broj uređaja kupili su građani Zagreba, Primorsko-goranske te Istarske županije.

Kupnjom i stavljanjem u funkciju 10.000 uređaja ukupno će se uštedjeti 1.006.179 kWh električne energije i spriječiti 235 tona emisija CO2 – to otprilike odgovara godišnjoj potrošnji električne energije za 73 kućanstava ili godišnjoj potrošnji vode za 166 kućanstava.

Procedura za prijavu bila je jednostavna. Građani su na prodajnom mjestu dobili jedinstveni obrazac s barkodom. Potpisani obrazac slao se u Fond s preslikama računa, osobne iskaznice i kartice ili nekog drugog dokumenta ili kopije izvatka iz banke koji sadržava IBAN. Ista procedura vrijedit će i za javni poziv koji kreće u listopadu.

Građani koji kupnjom novog A+++ uređaja planiraju zamijeniti stari uređaj moraju ga propisno zbrinuti. Ako se radi o neispravnom uređaju građani ga mogu besplatno predati u prodajnom mjestu u kojem su obavili kupnju.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Radi se o prevari.

Toliko će te aparat skuplje platiti da kad odbijete ovih 800 kuna i uštedu struje tek za 10 godina ćete osjetiti da ste na nuli i da poćinjete štedjeti.

nema kraja vladinom suludom rasipanju novca neposredno pred izbore, u borbi za glasove! dijele se vaučeri za struju, novac za djecu, novac za popust kod kupnje elektronike itd. i to sve uz rekordan rast javnog duga za preko 100 milijardi kuna?!?!
i umjesto da se nađe netko normalan i kaže DOSTA – jer završit ćemo kao grčka u bankrotu s omčom oko vrata, ekonomski analfabeti veličaju ovo suludo rasipanje novca dobivenog iracionalnim dizanjem kredita!!!!? imamo rekordni deficit, proračun je napuhan do granica pucanja, a anti investicijsko rasipanje javnog novca prikazuje se kao odlična stvar?!?! pa tko je ovdje lud!!???

još jedna pljačka državnog proračuna.
kada će ova vlada shvatiti da ovakvi poticaji pogoduju samo prodavačima a na štetu državnog proračuna tj. svih nas?

Nije prvi put da nakon najave o subvencioniranju nečega trgovci podignu cijene tih istih proizvoda za iznos te iste subvencije.

New Report

Close