Kupci će i dalje, a možda i više plaćati poticaje za OIE

Autor: Poslovni dnevnik , 24. ožujak 2016. u 21:59
Zlatko Zmijarević, samostalni stručnjak HERA-e/P. Glebov/PIXSELL

U organizaciji HRPSORA održan okrugli stol o novoj praksi poticanja obnovljivih oblika energije te njihovog trgovanja.

Okrugli stol "Trgovanje zelenom energijom kao mehanizam poticanja izgradnje OIE" u organizaciji Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj (HRPSOR), održan je u Novinarskom domu u Zagrebu gdje je okupio brojne sudionike.

O metodologiji utvrđivanja podrijetla električne energije te o sustavu jamstva njenog podrijetla govorio je Zlatko Zmijarević, samostalni stručnjak Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA), dok je Dubravka Brkić, voditeljica odjela za sustav poticaja OIEK, HROTE-a informirala okupljene o iskustvima s certifikatima te o perspektivama implementacije i razvoja sustava jamstva podrijetla električne energije.  "U svrhu što učinkovitijeg korištenja Registra nadamo se da ćemo u Registru imati upisane sve hidroelektrane u Hrvatskoj, kao i ostala proizvodna postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije, čime bi se dobio i zeleni proizvod (električna energija) prepoznatljiv u EU", izjavila je Dubravka Brkić.  

Komentirajući stupanje na snagu novog Zakona o OIE i visokoučinkovitoj kogeneraciji, Zlatko Zmijarević je primijetio kako je završilo razdoblje zastarjelog oblika poticanja obnovljivih izvora energije. "Kupci će i dalje, i u većoj mjeri, sudjelovati u troškovima poticanja obnovljivih izvora energije", rekao je Zlatko Zmijarević te naglasio kako su "pred nama tržišno zasnovani oblici poticanja koji manje opterećuju društvo, a omogućuju uzlet kupaca s vlastitom proizvodnjom energije te inteligentnog upravljanja potrošnjom. Ove promjene put su prema inteligentnijem i održivijem energetskom sektoru".  

Komentirajte prvi

New Report

Close