Najam kućica za zagrebački Advent košta i do 45.000 kuna bez PDV-a

Autor: Poslovni.hr , 18. studeni 2019. u 09:06
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Prema cjeniku Grada, četvorni metar ugostiteljske kućice stoji 35 kuna dnevno, dok je “obična” 15 manje, odnosno 20 kuna po danu.

Bez dobre kobase i kuhanog vina zima kao da i nije došla. Gastroponuda za Advent u metropoli daleko je od toga jer su kreacije koje se nude u kućicama po gradu često izvanserijske. Tražit će se nešto fino i posebno u njima i ove godine, a tko će ih držati, odlučeno je odavno, piše Večernji list.

Točnije, znaju se organizatori događanja na Adventu, koji se za taj posao svake godine javljaju na javni poziv Turističke zajednice Zagreba. Kad se ondje odluči tko je ispunio uvjete i tko bi bio najbolji za, primjerice, Zrinjevac, a kome treba prepustiti Stross, javljaju se Gradu sa svim “papirima”. Odnosno, šalju zamolbu, specifikaciju što sve planiraju postaviti, podatke o tvrtki koja organizira Advent na pojedinoj lokaciji te tlocrte na kojima je sve detaljno nacrtano.

Organizatori odlučuju koliko će kućica postaviti i kakav će im biti raspored, a Grad potom odobrava ili ne te određuje, temeljem pravilnika o kriterijima za zakupnine i naknade za korištenje javnih površina, cijenu koju će platiti. – Kućice za Advent dodjeljuju se temeljem zaključka gradonačelnika, a na prijedlog Povjerenstva za davanje javnih površina u zakup i na drugo korištenje – kažu u Gradu. Organizatorima, objašnjavaju, naplaćuju najam javne površine, a cijenu za pojedinu lokaciju određuju prema broju i kvadraturi kućica.

Prema cjeniku Grada, četvorni metar ugostiteljske kućice stoji 35 kuna dnevno, dok je “obična” 15 manje, odnosno 20 kuna po danu. – Najčešće su kućice veličine 2,8×2,4 metara ili 2,5×1,8 – kažu u Gradu, dodajući kako je cijena najma za dan, sukladno tome, od 80 do 235 kuna za kućicu. Jedna ih ugostiteljska, ona većih dimenzija, za cijelo razdoblje Adventa košta oko 10.000 kuna.

– Najam na Tomislavcu za cijeli Advent iznosi 27.000 kuna, u Maksimiru 23.000, a na Zrinjevcu 29.000. Suvenirske su kućice ondje 8000 kuna, a to su cijene umanjene za PDV – kaže S. Olujić Klapčić dodajući da imaju i tri humanitarne kućice kojima ne naplaćuju najam. U cijenu pak ulazi i cijela logistika, poput struje, vode, zbrinjavanja otpada, stolova i stolaca… Slično je i s ostalim organizatorima. Oni se, kažu, brinu za izgled lokacije, a na ugostiteljima je samo da se “usele”.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Gdje im je sanitarni čvor? Gdje oni vrše nuždu? Jel ovi ljudi peru ruke prije nego kobasice posluže?

kod mikija sve transparentno LOL

New Report

Close