Krenula je berba na sjeveru Hrvatske: Otporna je na niske temperature i iznimno je tražena na tržištu

Autor: Poslovni.hr , 16. lipanj 2023. u 08:57
Foto: Pixabay

Upravo bobičasto voće proteklih je godina na sjeveru Hrvatske pravi hit.

Nema poljoprivredne kulture koja, kažu na sjeveru zemlje, ne uspijeva na bogatoj i plodnoj zemlji. Pa čak i neke egzotične vrste poput sibirske borovnice. Otporna je na niske temperature, plodovi su joj vitaminska bomba i iznimno je tražena na tržištu. Osim sibirske, hit su i američke borovnice kao i ostalo bobičasto voće.

Zagorce najviše boli kad im je rodna gruda zarasla u korov. Ivan Putar odlučio je svoje imanje obraditi, ali i posaditi nešto čega na sjeveru Hrvatske nema.

“To je bilo prije pet godina, bilo je par tekstova u vezi sibirske borovnice, oko uzgoja, planirali smo nešto tu uzgojiti, ali nismo znali koju kulturu, kad smo sve stavili na papir imala je najmanje minusa”, rekao je Ivan Putar.

Na imanju od pola hektara Putarevi imaju više od tisuću grmova haskapa ili sibirske borovnice. Upravo je ovih dana berba.

“Ovi stari četiri godine su pola kile, kila, a ovi stariji kilu i pol, dvije, pa čak i više. Više od 75 posto prodamo, plasman je Zagreb, Rijeka”, dodao je Putar.

Ideja biti konkurentan na tržištu

Jedan od većih uzgajivača haskapa na hrvatskom sjeveru je Igor Hrustek iz Male Subotice. Na gotovo dva hektara imaju više od četiri tisuće grmova.

“Ideja je bila posaditi novu voćnu vrstu, da budemo konkurentni na tržištu, prvo smo zasadili manji voćnjak od tisuću grmova, a spletom okolnosti voćnjak je proširen na 4200 grmova”, kazao je Igor Hrustek.

A upravo bobičasto voće proteklih je godina na sjeveru Hrvatske pravi hit.

“Ovisno o klimatskim prilikama i godini itekako uspijeva, broj površina raste, po strukturi smo negdje oko 180 hektara bobičastog voća. Najzastupljenije su borovnica, haskap, ribizla”, objasnila je Natalija Hunjadi, stručna podrška pri Ministarstvu poljoprivrede.

Američka borovnica

Uz sibirsku, i američka se borovnica već trebala brati na imanju Lisjakovih, ali zbog vlažne klime još se čeka.

“Kaže se dobro, ali ćemo vidjeti s obzirom na to da je kiša, tu dolazi do bolesti i ove mušice nas malo zezaju i nadam se da bude sve dobro”, rekla je Jasminka Lisjak.

Ove su obitelji u bobičastom voću pronašle dobit rade džemove, vina, umake. No što je najvažnije ostali su na “gruntu”.

Komentirajte prvi

New Report

Close