Kreću pozivi za stambene poticaje: Doznajte kakve će biti kamate

Autor: Poslovni.hr , 23. srpanj 2019. u 09:10
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

U utorak kreće poziv bankama za sudjelovanje u novom krugu stambenih poticaja u rujnu.

Očekuju se još niže kamate nego prošle godine, piše Dnevnik.hr. Građanima se savjetuje da odmah krenu s procedurom jer ima puno posla, a i nekretnine bi, baš zbog subvencija, do rujna mogle i dodatno poskupjeti.

Vrijednost nekretnine nije ograničena, ali se subvencionira samo dio kredita do iznosa od 100.000 eura. Subvencija prolazi i za već započetu gradnju kuće. Može se kupiti nekretnina od članova uže obitelji. Novost je dodatna godina subvencije za svako dijete u kućanstvu. ''Svi koji će imati svu dokumentaciju kvalitetnu i urednu dobit će subvenciju'', poručio je ministar graditeljstva Predrag Štromar.

Ako kupujete nekretninu obavezno mora imati uporebnu dozvolu. Bez nje nema subvencija. Ako je uporabna dozvola u fazi ishođenja, dobra vijest je da ćete imati još dodatnih mjesec dana za nadopunu dokumentacije.

Očekuje se niža kamata nego lani – između 2 i pol i 3 posto. Bankarski savjetnik Vjeko Peretić s građanima je uspješno prošao već dva kruga poticaja. Savjetuje da, ako već nisu, odmah krenu s pripremama. ''Da se krene u proceduru jer slijede godišnji odmori i onda će sve biti puno teže, a vi želite da vaš predmet bude gotov prije nego što se objavi službeni natječaj u rujnu'', savjetuje Peretić.

Do rujna bi nekretnine mogle još dodatno poskupjeti baš zbog subvencija i veće potražnje, upozoravaju trgovci nekretninama. ''Ono što mi sugeriramo kupcima je da sad potpišu predugovore, da sada kupe stanove tako da na miru čekaju rujan'', kaže Boro Vujović iz Udruženja poslovanja nekretninama Hrvatske gospodarske komore.

Ne smijete, kao ni supružnik ili partner, imati vlasništvo nad nekretninom, a stan ili kuću koju kupite ne smijete prodavati još dvije godine nakon isteka subvencije, inače državi morate vratiti novac, piše Dnevnik.hr.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Zagurat ruku u moj (svačiji) džep pa onda djeliti odabranima.

Poticaje i sve slične aktivnosti vladajućih treba ukinuti. Osigurajte ljudima pošteni posao i plaču i nema potrebe za ovakvim glupostima, a usput i bankama ragulirajte lihvarsku kamatu.

Ne može, jer je samo u teoriji to moguće. Agencija vas pita kako to da mama prodaje sinu kuću, zašto mu ne pokloni ili da u naslijeđe? Nego mu daje s kamatom? Nije neka majka, više maćeha 😉

Pa nisu oni svi baš toliko ludi, ni Agencija ni banke; jer pogotovo ovi drugi ne žele zbog jednog kredita biti prozivani kao ”ubacite sami”…kupnja od brata sestre je moguća ako se rješavaju imovinsko pravni odnosi unutar obitelji. Primjerice mama ima 3 sina i jednu kuću – 3 su nasljednika pa jedan kupuje i isplaćuje druga dva brata i za to može dobiti kredit. Ali da mama ima 3 sina i ”proda” kuću jednom a druga dva se nigdje ne spominju – to ne može proći.

APN daje mišljenje o tome pa onda i banka – nije to baš samo tako, dizanje fiktivnih kredita s kamatom od 2.5% u kojem država sudjeluje s 30-50% rate 😀

Znaci rasprodate komplet imovinu svom bratu koji vam vrati lovu pa dobijete subvenciju da kupite opet svoj stan ili kucu s kamatom 2,8%. A te novce mudro ulozite u kupnju druge nekretnine, iznajmljujete i ona vam vraca kredit. Prava formula kako s 1 nekretninom doci do druge dzaba. Isto se moze raditi s 2 nekretnine.

Nevjerojatno što radi ovaj nekretninski lobi. Imam osjećaj kao da je sve u ovoj državi podređeno njima. Bit će još afera s nekretninama ministara kao i s korisnicima državne imovine.

New Report

Close