Kreću povrati preplaćenog poreza na dohodak – država vraća 884 milijun kuna

Autor: Poslovni dnevnik , 06. kolovoz 2018. u 22:00
Četiri obveznika imaju dohodak koji premašuje 4 milijuna kuna/Duško Jaramaz/PIXSELL

Porezne uprave, do početka kolovoza, zaprimila je i 3832 prigovora na rješenja iz posebnog postupka o godišnjem porezu.

Prvi povrati preplaćenog poreza na dohodak temeljem godišnjeg obračuna za 2017. krenut će u ponedjeljak i oko 491 tisuća građana treba dobiti ukupno 884 milijun kuna, potvrdili su iz Porezne uprave, čiji podaci pokazuju da je lani najveći dohodak od nesamostalnog rada iznosio 8,5 milijuna kuna, a od obrta i slobodnih zanimanja 2,8 milijuna kuna.

U provedenom posebnom postupku utvrđivanja godišnjeg poreza na dohodak za 2017. do početka kolovoza izdano je 543.994 rješenja, kojima je utvrđena razlika za povrat u iznosu od 884,04 milijuna kuna za 491.075 poreznih obveznika i razlika za uplatu u iznosu od 132,42 milijuna kuna za 52.919 poreznih obveznika, kažu u Poreznoj upravi. Po podacima Porezne uprave, do početka kolovoza, točnije do 2. kolovoza poreznici su zaprimili 3832 prigovora na rješenja iz posebnog postupka o godišnjem porezu na dohodak za 2017. godinu. Poseban postupak znači da većina građana nije trebala samostalno podnositi godišnju prijavu poreza na dohodak za 2017. već se godišnji obračun poreza i prireza na dohodak za njih radi automatski u posebnom postupku.

 

2,81 milijun

kuna najviši dohodak među obrtnicima

No, dio poreznih obveznika do kraja veljače trebao je podnijeti godišnju prijavu za prošlu godinu, npr. građani koji ostvaruju dohodak od samostalne djelatnosti, kao što su obrtnici, pripadnici slobodnih zanimanja i drugi obveznici koji dohodak utvrđuju na temelju poslovnih knjiga, porezni obveznici za koje Porezna uprava ne raspolaže podacima o njihovom ostvarenom dohotku i sl. Taj je redovan postupak utvrđivanja godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2017. godinu proveden za 78.221 poreznih obveznika, kažu u Poreznoj upravi.

 

8,54 milijuna

kuna najviši lanjski dohodak od nesamostalnog rada

"U bitnome osnovna razlika u odnosu na prijašnje godine je da se poseban postupak provodi za sve porezne obveznike koji su u 2017. ostvarili godišnji dohodak, odnosno dohodak od nesamostalnog rada i drugi dohodak koji nije konačan, bez obzira da li ostvaruju pravo na povrat preplaćenog poreza ili obvezu za uplatu razlike poreza", objašnjavaju iz Porezne uprave. Trenutno dostupni podaci Porezne uprave pokazuju da je najveći dohodak od nesamostalnog rada lani iznosio 8,54 milijuna kuna, a još je jedan porezni obveznik primio više od osam milijuna kuna (oko 8,18 milijuna kuna).

 

491 tisuća

građana može očekivati povrat poreza

Pregled iznosa najvećih dohodaka od nesamostalnog rada temeljem godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2017. godinu – građani pokazuje da je na trećem mjestu obveznik koji je lani zaradio nešto više od 5,15 milijuna kuna. Na listi deset poreznih obveznika s najvećim dohotkom od nesamostalnog rada za prošlu godinu su i četiri obveznika s dohocima koji premašuju 4 milijuna kuna (od 4,02 do 4,79 mil. kuna), a listu zaključuju dva obveznika koji su zaradili nešto više od 3,7 mil. kuna (3,75 odnosno 3,71 mil. kuna).

Među obrtnicima i slobodnim zanimanjima, pak, najveći je prijavljeni dohodak za prošlu godinu 2,81 mil. kuna, a slijedi obveznik koji je prijavio nešto manje od 2,29 mili. kuna. Ostalih osam poreznih obveznika na listi 10 njih s najvećim dohotkom od obrta i slobodnih zanimanja lani je zaradilo više od milijun kuna, odnosno od 1,25 do gotovo 1,6 mil. kuna, pokazuju statistike Porezne uprave. 

Komentirajte prvi

New Report

Close