Kreće Fortenova, Agrokor odlazi u povijest

Autor: Jadranka Dozan , 01. travanj 2019. u 07:56
Prvi test Fortenove je Konzum / BORIS ŠČITAR

Sud odobrio provedbene dokumente, danas skupština u Amsterdamu.

S današnjim danom, koji je već ranije Agrokor javno obznanio kao Datum početka provedbe nagodbe, zaživljava Fortenova grupa. S tehničko-operativnog aspekta najvidljiviji test uspješnosti silnih pripremnih radnji za tu “migraciju” danas će se pokazati na Konzumu. S normativnog aspekta pak provedbeni su dokumenti kompletirani potkraj prošlog tjedna. Izvanredni povjerenik i Privremeno vjerovničko vijeće (PVV) u četvrtak su usuglasili njihove konačne tekstove. Već u petak Trgovački sud objavio je podnesak, a sutkinja Nevenka Siladi Rstić potom je rješenjem i odobrila set tih dokumenata.

Dva dana prije objavljen je i zaključak kojim je sutkinja izrijekom precizirala uloge PVV-a i povjerenika u daljnjem postupku IU koji bi mogao potrajati i tri godine. Oko ovlasti i potrebe usuglašavanja završnih akata između povjerenika Fabrisa Peruška i PVV-a očito je bilo nesporazuma pa se sjednica PVV-a protegnula na dva dana. Prema TS-u, sve do završetka postupka IU vjerovničko vijeće ima pravo i dužnost (uz sud) pratiti poslovanje i nadzirati provedbu nagodbe i rad povjerenika, što uključuje i traženje podataka o stanju (stečajne) mase, očitovanja o plaćanjima, provjere prometa po računima, odobravanje odluka u provedbi nagodbe.

Sudu je na kraju prosljeđeno 13 dokumenata, od Osnivačkih akata Holding društa, Administrativnih pravila nizozemske krovne zaklade (STAK-a), Isprave o izdanju (i o uvjetima) zamjenjivih obveznica, do Pravila prijenosa, isprava o izdanju poslovnih udjela i potvrda, Escrow sporazuma za vrijednosne papire, Odluka operativnih društava podložnih suglasnostima.

Nakon prošlotjedne skupštine Fortenova grupe d.d. i prateće izmjene tvrtke društva, adrese te članova UO-a i izvršnih direktora u sudskom registru, danas u Amsterdamu slijedi i prva skupština imatelja depozitarnih potvrda vlasnika nove Fortenova grupe, Aisle STAK-a (koji če se također preimenovati). Uz odluke o imenovanju i naknadama osam članova UO-a, glasovat će se o imenovanju Sergeja Volka za direktora Fortenova Group HoldCo B.V. i Fortenova Group TopCo B.V. te Arenda Doppenberga za izvršnog direktora. Novi vlasnici “amenovat” će i kupnju 51% Agrolagune i 4,1% Žitnjaka od Agram Investa, s kojim je to ispregovarano ranije. Hrvatski suvlasnici “novog Agrokora” o skupštinskim će se odlukama zacijelo očitovati elektroničkim putem.

Sa startom Fortenova grupe i skorim revidiranim izvješćima za 2018. realno je očekivati i konkretnije vijesti vezane uz refinanciranje tzv. roll up kredita.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Da nije tragicno, bilo bi smijesno

New Report

Close