Krajnje vrijeme za generalnu gospodarsku rekonstrukciju Sisačko-moslavačke županije

Autor: Darko Bičak , 08. lipanj 2021. u 22:00
Foto: MARKO PRPIĆ/PIXSELL

Uvjet je da tvrtka ima barem 3 radnika i da nije u blokadi, a pomoć ide sve od pribavljanja kapitala do razvoja projekata.

Razorni potresi koji su krajem prošle godine pogodili područje Sisačko-moslavačke županije (SMŽ) su prouzročili katastrofalne materijalne i socijalne štete te su do kraja ogolili istinu o svim neiskorištenim potencijalima i kroničnoj zapuštenosti ovog područja, rečeno je jučer na konferenciji “Revitalizacija održive gospodarske aktivnosti u Sisačko-moslavačkoj županiji – Prijedlog mjera”, koja je održana u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) u Zagrebu.

Ogoljene sve nedaće

Iva Tomić, glavna ekonomistica HUP-a, kazala je da je Sisačko-moslavačka deveta po veličini među hrvatskim županijama, no prema gospodarskom razvoju, BDP-u per capita, tek je na 17. mjestu što dodatno otežava čitavu situaciju.

“Najviše radnika veže prerađivačka industrija, a nakon toga dolazi javni sektor. Usluge su dosta zapuštene i vežu jako mali broj ljudi. Činjenica je da na tom području postoji veliki broj dugotrajno nezaposlenih, a demografski pokazatelji su katastrofalni jer je prema najnovijim podacima 1. županija u kojoj je broj umirovljenika premašio broj osiguranika – radnika”, kazala je Tomić. Damir Zorić, glavni direktor HUP-a, naglasio je da se Udruga ozbiljno prihvatila ovog posla za oživljavanjem područja razorenog potresom.

Nikolić

Projekt pomoći će trajati tri godine, a fokusirat će se na rast zaposlenosti i izvoza SMŽ tvrtki.

“Gospodarska i društvena situacija je na tim područjima bila teška i bez potresa te je i prije bilo nužno poduzeti ozbiljne korake za pomoć tom području. Potres je to sve ogolio te na neki način dao novu priliku da se krene u generalnu gospodarsku rekonstrukciju SMŽ-a”, kazao je Zorić.

Dodao je da je sve što se dosad događalo na tom području bila humanitarna pomoć, ali da je sada nužno napraviti sustavne i infrastrukturne zahvate koji će u brzom roku dati i konkretne gospodarske i demografske rezultate.

“Nužno je privlačenje novih poduzetnika i investicija što će onda značiti posao za postojeće stanovnike i privući nove radnike jer sve ostalo je životarenje”, zaključuje Zorić.

Nužna je i demografska obnova

Kao glavni problem poduzetnicima u SMŽ se javlja infrastruktura, od prometa, energije do internetske povezanosti. Uz to, u HUP-u ističu da je nužno dati porezne i ostale potpore tamošnjim poduzetnicima te pojednostavniti i ubrzati birokraciju.

No, preduvjet za bilo kakav gospodarski razvoj je stvaranje uvjeta za kvalitetniji život postojećih stanovnika i dolazak novih jer bez demografske obnove je nezamisliva i bilo kakva gospodarska obnova.

Ivan Ante Nikolić, HUP-ov predstavnik u Vladinoj Radnoj skupini obnove SMŽ, ističe da je analiza pokazala da je prerađivačka industrija u SMŽ uglavnom niske dodatne vrijednosti i što se mora promijeniti ako se želi pokrenuti razvoj.

Zbog toga će HUP, kaže Nikolić, pokrenuti projekt humanitarno-gospodarskog karaktera gdje će se donirati gospodarska pomoć tamošnjim malim poduzetnicima. Obuhvatit će od pomoći u pribavljanju kapitala, do razvoja projekata i investicija.

Uvjet za ovu pomoć je da se radi o maloj tvrtki s minimalno tri zaposlena koja nije u blokadi niti pod sudskim mjerama. Uvjet je i da tvrtka bude članica HUP-a, no one koje nisu mogu to odmah postati i to besplatno – bez plaćanja članarine.

Sam projekt pomoći za tvrtke koje uđu u projekt će trajati tri godine, a fokusirat će se na rast zaposlenosti i izvoza za tvrtke s područja SMŽ-a. I u HUP-u su svjesni brojnih izazova koji će u ovom projektu stajati pred njima i zato ističu da bi bili sretni kad bi projekt obuhvatio 20-ak tvrtki s Banije i kad bi njih 10 ostvarilo planirani rast.

Petar Šimić, član Izvršnog odbora HUP-a, naglasio je da su poduzetnici, bilo u HUP-u ili izvan njega, pomogli tom području s desetinama milijuna kuna, no da je ovo nova razina pomoći koja će donijeti puno veću i dugotrajniju vrijednost tamošnjim poduzetnicima i građanima. Dodao je da su EU fondovi, prije svega Europski plan za oporavak, velika prilika koja se ne smije propustiti.

Komentirajte prvi

New Report

Close