Korupcija je uteg razvoju gospodarstva

Autor: Poslovni dnevnik , 22. rujan 2015. u 21:59
Mirjana Matesic, direktorica HPSOR-a/Goran Jakus/PIXSELL

Međunarodna trgovačka komora – ICC Hrvatska i HGK upozorili na opasnosti.

Korupcija je rak rana našega društva, a na globalnoj razini predstavlja prepreku razvoju gospodarstva. Utječe na smanjivanje konkurentnosti, onemogućavanje tijeka robne trgovine te dovodi do rastakanja nacionalne ekonomije. Na mikro razini, korupcija utječe na smanjivanje dobiti tvrtki, zaposlenosti, a i na druge ključne indikatore", kazao je potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Želimir Kramarić na seminaru "Kako povećati profit svoje tvrtke i smanjiti rizike kroz izbjegavanje korupcije", koji je organizirala Međunarodna trgovačka komora – ICC Hrvatska u suradnji s HGK.

"Međunarodna trgovačka komora ICC prva je svjetska poslovna organizacija koja je donijela pravila o borbi protiv korupcije još 1977. U Hrvatskoj je, pak, posljednja Strategija za suzbijanje korupcije usvojena u veljači 2015. i usredotočena je na sprečavanje korupcije putem detektiranja korupcijskih rizika", izjavila je glavna tajnica ICC-a Hrvatska Sunčanica Skupnjak-Kapić te je nadodala kako je seminar okupio predstavnike dvadesetak tvrtki.

Ravnateljica Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj HRPSOR-a Mirjana Matešić istaknula je poveznicu između društveno odgovornog poslovanja i borbe protiv korupcije. "DOP je alat za održivi razvoj, ali i alat za borbu protiv korupcije", rekla je te navela kako su posljedica korupcije propadanje države, kršenje ljudskih prava te degradacija okoliša. Najavila je konferenciju DOP-a koja će se održati 1. prosinca ove godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close