Korona se opet širi: HZJZ najavljuje nove preporuke za docjepljivanje i maske

Autor: Poslovni.hr , 25. kolovoz 2023. u 14:29
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Službene brojke rastu i u Hrvatskoj: još u srpnju bilježilo se 20-30 novozaraženih tjedno, dok je prema posljednjem tjednom izvješću, objavljenom u utorak, registrirano 75 novih slučajeva zaraze.

Ovotjedno ograničenje posjeta dijelu pacijenata splitskog KBC-a zbog koronavirusa, kao i loše vijesti o novom valu epidemije širom svijeta, vratili su mučnu temu covida u fokus hrvatske javnosti. Iz HZJZ-a poručuju da je situacija u Hrvatskoj još uvijek dobra jer se dnevno otkriva do desetak novooboljelih, ali zbog očekivanog pogoršanja situacije uskoro će se revidirati preporuke za docjepljivanje

Uz nove varijante koronavirusa, porast broja zaraženih registriran je ovog ljeta širom svijeta – od SAD-a, preko Velike Britanije, Francuske i Indije, do Japana. U samo mjesec dana zabilježeno je čak 80 posto više novozaraženih, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) poručuje da ‘virus i dalje cirkulira u svim zemljama, i dalje ubija i mijenja se’.

Mnogi se u Hrvatskoj – osobito na Jadranu i po povratku s ljetovanja – žale ovih dana na grlobolju, začepljeni nos, malaksalost i povišenu temperaturu, ali se oni s blažim simptomima covida uglavnom ne testiraju. Svima je ‘puna kapa’ korone. Ipak, službene brojke rastu i u Hrvatskoj: još u srpnju bilježilo se 20-30 novozaraženih tjedno, dok je prema posljednjem tjednom izvješću, objavljenom u utorak, registrirano 75 novih slučajeva zaraze.

‘Situacija s covidom je još uvijek dobra u Hrvatskoj, odnosno dnevno se otkriva do desetak novooboljelih. Nemoguće je znati sa sigurnošću kako će se situacija mijenjati ujesen, ali prema većini predviđanja, očekuje se ujesen porast broja oboljelih u Europi. Preporuke za docjepljivanje će uskoro biti revidirane i zbog očekivanog porasta oboljelih, bit će preporučeno docjepljivanje osobama koje imaju povećan rizik za razvoj teških oblika covida’, najavili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, odgovarajući na pitanja tportala o situaciji s koronom.

Za neke kategorije stanovništva, HZJZ i sada preporučuje nošenje maski, a ‘eventualnom promjenom epidemiološke situacije ta se preporuka može modificirati’, navode.

Nošenje maski već preporučuju neki svjetski stručnjaci, zabrinuti mutacijama novih podvarijanti omikrona. Znanstvenici s osobitom pažnjom promatraju nekoliko verzija koje su zaredale ovog ljeta, poput EG.5.1, koju je WHO označio kao ‘varijantu od interesa’ nakon što je uočena u 51 zemlji. Potom je u Danskoj i Izraelu otkriven BA.X s dosta novih mutacija, što tu varijantu razlikuje od prethodnih sojeva omikrona, a onda i BA.2.86, inačica koju je WHO sada uvrstio u skupinu varijanata pod nadzorom.

Komentirajte prvi

New Report

Close