Korona nas je koštala 258 milijuna kuna: Cijeli sustav i ekonomija su ugroženi

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. rujan 2020. u 09:43
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Svaki pad BDP-a je u ovom financijskom smislu itekako problematičan.

Epidemija koronavirusa, koja u Hrvatskoj traje nešto dulje od šest mjeseci, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje stajala je 258 milijuna 200 tisuća i 823 kune, piše u četvrtak Jutarnji list.

Kad se gleda po stavkama, najveći iznos potrošen je na testiranja, kojih je do danas napravljeno čak 175.346, tako da je ukupni dosadašnji trošak 200 milijuna 154 tisuće i 907 kuna.

Za liječenje bolesnika izdvojeno je 33 milijuna 614 tisuća kuna, dok je za bolest i izolaciju potrošeno 24 milijuna 431 tisuća kuna.

Lucian Vukelić, ravnatelj HZZO-a, nije sklon prognozama koliko bismo još mogli potrošiti na borbu protiv Covida-19, a kao jedino pravo rješenje vidi cjepivo u širokoj upotrebi.

“Proračun HZZO-a je 27,5 milijardi kuna, tako da ovih 258 milijuna kuna za koronavirus nije izdvajanje koje se čini ogromno na tu sumu novca. Primjerice, na skupe lijekove odlazi 1,8 milijardi, na lijekove na recept 3,5 milijardi. No, mora biti jasno da su Covid-19 i ova epidemija nešto na što nismo računali, a, naravno, svaka lipa je važna”, kaže Vukelić.

Cijeli sustav i ekonomija, ističe, su ugroženi. Svaki pad BDP-a je u ovom financijskom smislu itekako problematičan.

“Ako ljudi ostanu bez posla, nema doprinosa, i to je sve povezano. Naša blagajna se ne puni, a troši se”, govori Vukelić, donosi Jutarnji list.

Komentirajte prvi

New Report

Close