Korištenjem OIE, 28 će proizvođača uštedjeti 132 GWh energije godišnje

Autor: Darko Bičak , 27. srpanj 2021. u 22:00
Ministar Ćorić i Dajana Mrčela, predsjednica Uprave Saponije Osijek/ŽELJKO HLADIKA/PIXSELL

Proizvođači mogu utjecati na jednu od ključnih varijabli našega gospodarstva, a to je izvoz, kaže ministar Ćorić.

Čak se 345 hrvatskih tvrtki iz proizvodnog sektora javilo na natječaj za dodjelu sredstava iz EU fondova za energetsku učinkovitost, a od čega je njih 28 jučer u Zagrebu i dobilo ugovore.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja, Tomislav Ćorić je dodijelio ugovore o bespovratnim sredstvima u Pozivu “Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama“ u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija“ 2014. – 2020.

Ukupna vrijednost potpisanih ugovora iznosi 306 milijuna kuna. Kako naglašavaju iz resornog ministarstva, potpisivanje ovih ugovora rezultirat će smanjenjem isporučene energije primjenom mjera energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije za 132,45 GWh godišnje, od čega se ušteda od 40,62 GWh odnosi na korištenje obnovljivih izvora energije.

Također, očekuje se i smanjenje emisija CO2 za 33.148 t/god, što čini 1,3 posto ukupnih godišnjih emisija industrijskog sektora u Republici Hrvatskoj. Dodijeljenim ugovorima potiču se ulaganja u projekte energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije u iznosu od 672 milijuna kuna.

Golem interes

Zbog velikog interesa, na Poziv je pristiglo ukupno 345 projektnih prijedloga, inicijalni iznos za dodjelu sredstava od 266 milijuna kuna uvećan je na 327 milijuna kuna. Ministar Ćorić je istaknuo tom prigodom da je energetska učinkovitost, odnosno njeno povećanje, jedna od pretpostavki na putu Republike Hrvatske kao niskougljičnom društvu.

345

tvrtki iz proizvodnog sektora prijavilo se na novi natječaj Ministarstva gospodarstva za dodjelu 327 milijuna kuna bespovratno

“Kako bi naše malo otvoreno gospodarstvo postalo fleksibilnije i otpornije na bilo koju krizu, nužna je njegova promjena. Uvjereni smo kako upravo proizvodne industrije trebaju imati poseban naglasak u državnim planovima i strategijama, pa imajući to na umu, ova sredstva idu u najbolje ruke.

Naši proizvođači mogu utjecati na jednu od ključnih varijabli našeg gospodarstva, a to je izvoz. Siguran sam da će povećanje energetske učinkovitosti i smanjenje potrošnje električne energije pridonijeti smanjenju uvoza i boljim makroekonomskim pokazateljima u narednom razdoblju.

Ovaj tip natječaja omogućava domaćim poduzećima da poboljšanjem energetske učinkovitosti utječu na smanjenje potrošnje električne energije i povećaju efikasnost svoje proizvodnje.

Upravo je to smjer kojim treba ići kako bismo postali niskougljično i klimatski neutralno društvo”, naglasio je ministar Tomislav Ćorić.

Dodao je da je s istom svrhom iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti namijenjen ponovno značajan iznos tako da domaći poduzetnici već krajem ove i početkom sljedeće godine mogu očekivati nove natječaje. Dobivena sredstva, inače, moraju se investirati u sljedećih godinu do dvije dana.

Za što bolju apsorpciju

“Hrvatska je kao mala otvorena ekonomija u proteklim desetljećima najveći dio svojih razvojnih kapaciteta usmjerila u sektor usluga, turizma, a da sada proizvodne industrije trebaju imati poseban naglasak u državnim planovima i strategijama, da bi dostigli standarde EU.

Naši proizvođači mogu utjecati na jednu od ključnih varijabli ovdašnjega gospodarstva a to je izvoz. Ovakvih poziva u narednom razdoblju bit će još više”, zaključio je Ćorić. Prijave su, ističu iz Ministarstva, stigle iz svih hrvatskih županija.

Ugovori su potpisani s pet mikro i malih poduzetnika, šest srednjih i 17 velikih. Najavljeno je i održavanje radionica na kojima će se korisnici dodijeljenih sredstava moći upoznati s procedurama i pravilima kako bi apsorpcija EU sredstava bila kvalitetna i uspješna.

Komentirajte prvi

New Report

Close