Korištenje EU fondova za istraživanje i razvoj u sklopu tema pametnih gradova

Autor: Borivoje Dokler , 22. listopad 2015. u 22:01
Fotolia

U strateškoj i financijskoj perspektivi Europske unije do 2020. godine, istraživanje, razvoj i inovacije predstavljaju jedan od glavnih prioriteta u cilju postizanja pametnog, održivog i uključivog rasta.

U strateškoj i financijskoj perspektivi Europske unije do 2020. godine, istraživanje, razvoj i inovacije predstavljaju jedan od glavnih prioriteta u cilju postizanja pametnog, održivog i uključivog rasta. Dodatna pogodnost za Hrvatsku nakon ulaska u EU je i korištenje sredstava iz strukturnih fondova, gdje je primjerice samo kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija do 2020. godine osigurano oko 5 milijardi kuna za jačanje istraživanja, tehnološkog razvoja i inovacija, a koja su prvenstveno namijenjena domaćim tvrtkama, znanstvenim organizacijama i javnom sektoru kao potpora za razvoj inovacijske infrastrukture i novih proizvoda / procesa i usluga.

Ova bespovratna sredstva koja će biti na raspolaganju i za koja natječaji još nisu raspisani, predstavljaju veliki izazov za potencijalne korisnike s dobrom idejom, s obzirom da se dodjeljuju na kompetitivnoj osnovi i potrebno je uložiti puno tuda i znanja u pripremu, ali i provedbu projekata jer su zahtjevi i procedure dodjele i korištenja ovih sredstava podložni kompleksnoj administrativnoj i sadržajnoj provjeri, a sve ovisi i o samoj inovativnosti projekta i tržišnom potencijalu novih proizvoda i usluga, kao i kapacitetima samog prijavitelja.

Osim što će ova sredstva omogućiti rast domaćeg gospodarstva baziranog na znanju, cilj je kroz korištenje sredstava podići i razinu suradnje znanstvenih organizacija i poduzetnika te dugoročno ojačati kapacitete domaćeg gospodarstva za konkuriranje ostatku EU kroz učinkovitu suradnju u europskoj istraživačkoj sferi te izvoz inovativnih proizvoda i usluga.Bojan Bajić, direktor zagrebačke tvrtke Inovacije i razvoj tvrdi kako je njegova tvrtka jedna od rijetkih domaćih koja je specijalizirana za pripremu i provedbu razvojno-istraživačkih projekata financiranih iz EU sredstava i ostalih nacionalnih i međunarodnih izvora financiranja. „Tim domaćih i međunarodnih stručnjaka koju okuplja tvrtka omogućava poduzetnicima, znanstvenim organizacijama i javnim tijelima razvoj inovativnih programa, ideja i projekata te nudi podršku u svim fazama razvoja“, kaže Bajić.

Primjer projekta u kojem tvrtka Inovacije i razvoj pruža savjetodavnu podršku u njegovoj uspostavi je osnivanje Centra kompetencija za pametne gradove u Rijeci, odnosno inovacijskog klastera u koji su uključene vodeće IT i energetske tvrtke u Hrvatskoj, male i start-up tvrtke te Sveučilište u Rijeci, a sve bazirano na otvorenoj istraživačkoj i testnoj platformi Grada Rijeke i gradskih komunalnih poduzeća. Za ovakav jedinstveni koncept u Hrvatskoj predviđa se financiranje uspostave centra te provedbe više kolaborativnih razvojno-istraživačkih projekata iz sredstava EU. „Kompleksna znanja koje tvrtka Inovacije i razvoj kao partner u uspostavi ovakvih projekata osigurava svim partnerima odnose se na odabir optimalnog modela upravljanja inovacijskim klasterom, izradu poslovnog modela centra te provjeru širih društvenih koristi projekta (cost benefit analize), upravljanje ciklusom kolaborativnih razvojno-istraživačkih, pripremu natječajne dokumentacije i konzorcijskih ugovora, pripremu pojedinačnih ugovora o upravljanju intelektualnim vlasništvom među konzorcijskim partnerima i slično.

U ovakvim procesima nužno je uključiti brojne iskusne eksperte i priprema nužno traje duži period vremena“, kaže Bajić te zaključuje kako je upravo uspostava ovakve inovacijske infrastrukture u Hrvatskoj nužna za podizanje kapaciteta i znanja domaćih poduzetnika i znanstvenih organizacija potrebnih za uključivanje u međunarodne razvojno-istraživačke projekte, naročito na razini EU gdje su centralizirani izvori financiranja ovakvih projekata vrlo izdašni (primjerice programi Komisije – Horizon 2020, COSME), a za koje naše tvrtke, ali i znanstvene organizacije često još nisu spremne.      

Komentirajte prvi

New Report

Close