Kontrolori leta otkazali štrajk: ‘Naši zahtjevi ne utječu na državni proračun’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. srpanj 2022. u 14:46
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Posao kontrolora letenja jedan je od najstresnijih na svijetu.

Hrvatski strukovni sindikat kontrolora leta izvijestio je u srijedu da, nakon što su otkazali za četvrtak najavljeni štrajk, nastavljaju pregovore s upravom Hrvatske kontrole zračne plovidbe te vjeruju da je moguće što prije postići dogovor i prilagoditi uvjete rada kontrolora.

“Iako je Uprava Hrvatske kontrole zračne plovidbe u javnost iznijela niz neistina o tijeku višemjesečnih pregovora, kao i o zahtjevima i ponudama s obje strane, članovi Sindikata vjeruju da je moguće što prije postići dogovor s Upravom i prilagoditi uvjete rada kontrolora letenja kako bi se spriječilo ugrožavanje sigurnosti zračnog prometa.

Iz sindikata poručuju da je štrajk i dalje otvorena opcija ukoliko novi krug razgovora s Upravom ne završi dogovorom.

”Kontrolori letenja traže ono što je definirano na europskoj razini, a to su optimalna raspodjela dnevnog i tjednog odmora te usklađivanje plaća u skladu s inflacijom, što je omogućeno Uredbom Europske komisije iz 2019.godine”, stoji u priopćenju Sindikata

Tvrde da nihovi zahtjevi ne utječu na državni proračun, s obzirom da se tvrtka financira od troška naknada koje plaćaju zrakoplovne kompanije prilikom preleta kroz hrvatski zračni prostor a te su naknade povećane za 30 posto u 2022. godini.

“U prvom planu nam je sigurnost zračnog prometa i definiranje odredbi o radnom vremenu kako bi se smanjila preopterećenost kontrolora letenja”, kaže predsjednik Sindikata Krešimir Rakoci.

Ističe kako je posao kontrolora letenja jedan je od najstresnijih na svijetu te svega 1-2 posto ljudi zadovoljavaju strogo definirane preduvjete bavljenja zanimanjem u kojemu se u svakoj sekundi donose odluke koje utječu na sigurnost i živote stotina tisuća putnika.

”Želimo nastaviti pregovore o svim temama koje su već otvorene. Vjerujemo da će se naći kompromis kako bismo bili sigurni da ćemo moći garantirati siguran zračni promet svim putnicima, članovima posada i zrakoplovnim kompanijama, jednako kao i uspješnu i sigurnu turističku sezonu”, kazao je Rakoci.

Višemjesečni pregovori počeli su u ožujku ove godine, no do sada nisu rezultirali postizanjem dogovora s Upravom HKZP-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close