Konkurentnost gospodarstva veća je što je korupcija niža

Autor: Lucija Špiljak , 23. listopad 2019. u 22:00
Kristian Turkalj, čelnik Savjeta za sprečavanje korupcije/D. VIŠNJIĆ/PIXSELL

Treba poboljšati borbu protiv korupcije kroz jače sankcioniranje i prevenciju. EU gubi 50 mlrd. € godišnje zbog prekograničnih prevara.

Prvi put u Hrvatskoj, od 18. do 22. studenog u Zagrebu, održat će se Međunarodni tjedan svijesti o prijevarama, korupciji i financijskom kriminalu, najavljeno je jučer na konferenciji Deloitte Hrvatska, organizatora događaja.

"Cilj je podići svijest i edukaciju o važnosti borbe i utjecaju na društvo i prosperitet društva, uz doprinos unapređivanju poslovnog okvira i stvaranju održivog temelja za budući razvoj, o čemu će se raspravljati na panel raspravama, predavanjima i radionicama. Važno je da starija i mlađa populacija shvate koliko su štetni utjecaji prijevara i korupcija na gospodarstvo, premda je teško izmjeriti obujam jer je sama srž u aktivnostima koje se kriju od nadležnih institucija iz različitih razloga. Stoga radimo na poticanju razmjene iskustava i dijaloga, educiranju javnosti te uključivanju što većeg broja ljudi u inicijativu", istaknula je Vedrana Jelušić Kašić, partnerica u Deloitteovu odjelu financijskog savjetovanja.

Partneri događaja su, između ostalih, HUP, Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, Hanfa, Ministarstvo pravosuđa, HNB, HUB, fakulteti, Europska i Svjetska banka te brojni drugi. Jedan od temeljnih čimbenika jačanja konkurentnosti europskog gospodarstva i društva je borba protiv prijevara i korupcija, rekla je Maja Orel Schwarz, zamjenica voditelja Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

 

Jelušić Kašić

Cilj je unaprijediti poslovni okvir i stvoriti održive temelje za razvoj.

"U travnju je Komisija usvojila novu strategiju za borbu protiv prijevara kojom želimo poboljšati sankcioniranje i sprječavanje prijevara. Države članice EU svake godine gube 50 milijardi eura prihoda od PDV-a zbog prekograničnih prijevara, zato pozdravljamo ovu inicijativu", navela je. Predsjednik Savjeta za sprečavanje korupcije i državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Kristian Turkalj rekao je da korupcija ima dva osnovna aspekta – prevenciju i represiju – koje uključuju mjere poput podizanja transparentnosti, jačanje prava na pristup informacijama, pojednostavnjivanje procedura kod korištenja tehnologije te podizanje svijesti o štetnosti korupcije. 

Osim Ministarstva, zakonito, legalno i etično poslovanje od početka zagovara i HUP, a često je upravo poslovna zajednica izvor prijevara, upozorio je Bernard Jakelić, zamjenik direktora HUP-a te podsjetio da Hrvatska ne stoji dobro na ljestvicama antikorupcijskih aktivnosti. Inicijativu podržava i HNB, a zamjenica guvernera Sandra Švaljek istaknula je važnost financijske stabilnosti i kvalitetu ulagačke klime. "Korupcija je društveni i ekonomski fenomen koji može uništiti potencijal gospodarskog rasta", smatra ona.

U ovu problematiku važno je uključiti i studente jer će mnogi sutra sjediti na važnim pozicijama, upozorio je Mislav Omazić, profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, ističući da kroz razne natječaje nastoje predstaviti studentima taj društveni problem.  "Kad korupcija jednom uđe u represivni aparat, šteta je već napravljena", zaključio je Omazić.

Komentirajte prvi

New Report

Close