Konferencija projekta „CB-GREEN-prekogranično, zeleno, obnovljivo i energetski učinkovito umrežavanje”

Autor: Poslovni.hr , 13. listopad 2015. u 09:50
Thinkstock

U Neumu predstavljena energetski učinkovita urbana javna rasvjeta i energetska učinkovitost u građevinarstvu Zadra i Neuma.

Početkom listopada u Neumu je održana Konferencija o energetskoj učinkovitosti u sklopu projekta „CB-GREEN-prekogranično, zeleno, obnovljivo i energetski učinkovito umrežavanje“. Konferenciju je organizirala Općina Neum zajedno sa svojim projektnim partnerima i Centrom za ekonomski, tehnološki i okolinski razvoj (CETEOR) iz Sarajeva. Savjetovanja o energetici u Bosni i Hercegovini organiziraju se već petu godinu za redom te je ove godine kroz više konferencija održano „V. Savjetovanje o energetici u BiH sa međunarodnim sudjelovanjem“. Konferencija o energetskoj učinkovitosti održana je u sklopu konferencije na temu: „Energetska učinkovitost i obnovljivi izvori energije“. Cilj konferencije bio je prezentiranje projekta CB-GREEN, njegovih ciljeva i aktivnosti te podizanje svijesti o energetskoj učinkovitosti. Značajan dio projekta CB-GREEN odnosi se na postavljanje energetski učinkovitih sistema javne rasvjete u općini Neum i gradu Zadru te izradu Akcijskih planova energetske učinkovitosti grada Zadra, Mostra te općine Neum, uz organiziranje info dana o energetskoj učinkovitosti, niza radionica, promotivnu kampanju i slično. S obzirom na to, posebna pažnja u sklopu konferencije posvećena je upravo temama: „Energetski učinkovita urbana javna rasvjeta“ i „Energetska učinkovitost u građevinarstvu“.

Projekt CB-GREEN financira Europska unija putem IPA komponente II – Prekogranična suradnja između Hrvatske i Bosne i Hercegovine 2007-2013. Cilj projekta „CB-GREEN“ je zaštititi i očuvati okoliš te potaknuti uporabu održivih izvora energije u Zadarskoj županiji i Hercegovačko-neretvanskom kantonu kroz zajedničke aktivnosti i kampanje podizanja svijesti javnosti o energetskoj učinkovitosti i uporabi sustava koji koriste obnovljive izvore energije u javnom sektoru. Projekt provode Općina Neum, Grad Mostar, Regionalna razvojna agencija za Hercegovinu REDAH iz Bosne i Hercegovine te Grad Zadar, Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA i NVO „Eko-Zadar“ iz Hrvatske.

Na Konferenciji u Neumu sudjelovali su pročelnik UO za EU fondove Šime Erlić, zamjenik pročelnika UO za prostorno uređenje i graditeljstvo Matko Segarić i predstavnici Grada Zadra i Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA te Udruge Eko-Zadar te predstavnici Grada Mostara, načelnik i predstavnici Općine Neum i Grada Zadra, razvojne agencije iz BiH i Hrvatske te drugi dužnosnici.

Komentirajte prvi

New Report

Close