Konačno kreću hidroavioni za jadranske otoke

Autor: Marija Crnjak , 26. svibanj 2014. u 12:08
Thinkstock

Nakon godina prepucavanja s administracijom, njemačka tvrtka European Coastal Airlines ovog bi kolovoza konačno mogla realizirati svoj projekt uspostave mreže hidroaviona na Jadranu

Nakon godina prepucavanja s administracijom, njemačka tvrtka European Coastal Airlines ovog bi kolovoza konačno mogla realizirati svoj projekt uspostave mreže hidroaviona na Jadranu, potvrdili su investitori za Tportal koji je razgovarao s vodećim ljudima iz tvrtke ECA, Klausom Dieterom Martinom i Ianom AlbersomZa sada je Albers potvrdio početak letova i operacija kompanije 1. kolovoza ove godine, tri mjeseca kasnije od prošlogodišnjih najava, ali u okolnostima u kakvima je projekt nastajao to je definitivno velik uspjeh i iskorak, kažu ulagači.

Glavna baza i terminal za hidroavione kompanije ECA bit će lokacija Divulje – Resnik kraj splitskog aerodroma. Potvrđene su još četiri lokacije na kojima su investitori uspjeli ishoditi sve dozvole, a to su Jelsa, Korčula, Rab i Pula. Na još nekoliko potencijalnih lokacija traju pregovori, a radi se o sporom administrativnom procesu. 

Konkretno, najveći problem su nadležnosti nad pomorskim dobrom, pri čemu se najčešće sudaraju interesi i nadležnosti općina, županija i države. U tom smislu posebno je bizaran slučaj Gradske luke u Splitu, na što je nedavno upozorio i splitski gradonačelnik Ivo Baldasar tražeći da Grad Split dobije ovlasti županije. 

Podsjetimo da je najveća drama nastala zbog mogućnosti da tvrtka ECA obavlja dio operacija u splitskoj luci Matejuški. Naime na Zapadnoj obali održan je i nautički sajam koji će vjerojatno prerasti u stalno privezište i nautičku marinu, unatoč negodovanju građanstva. U međuvremenu je završen i remont prvog hidroaviona kompanije u Švicarskoj, u kojoj će se remontirati još dva hidroaviona koji će ovoga ljeta održavati linije na Jadranu. 

Klaus Dieter Martin na stranicama ECA Hrvatska najavio je uskoro nove internet stranice tvrtke na kojoj će se između ostalog postaviti rezervacijski sustav, te će se osim kupnje karata za sve linije moći rezervirati hotel, unajmiti automobil, rezervirati taksi ili dobiti najnovije informacije poput preporuke restorana.

Komentirajte prvi

New Report

Close