Komunalnim vodoopskrbnim tvrtkama iscuri i do 75% vode

Autor: Jadranka Dozan , 03. travanj 2022. u 09:14
Foto: Pixabay

U novom setu izvješća DUR-a revizije lokalnih jedinica i njihovih tvrtki, ali i upravljanje robnim zalihama.

Od 25 komunalnih tvrtki u vlasništvu lokalnih jedinica koje pružaju vodne usluge, a našle su se pod povećalom državne revizije, kod njih 23 utvrđeni su neprihvatljivo visoki gubici vode tj. prevelika razlika između zahvaćene i isporučene količine vode.

Prema Strategiji upravljanja vodama RH, prihvatljiva je vrijednost gubitaka 15-20 posto (u EU do 18%), a unatoč poduzimanju aktivnosti za njihovo smanjenje u javnom vodoopskrbnom sustavu, kod navedenih trgovačkih društava ona je utvrđena u rasponu od 25,5 do čak 74,5 posto.

Tri općine ‘pale’ test
To je samo jedan od nalaza brojnih revizija koje je Državni ured za reviziju jučer predao Saboru. Najnovijim setom izvješća obuhvaćeno je, uz ostalo, 35 trgovačkih društava u vlasništvu lokalnih jedinica.

U slučaju opskrbe plinom npr. među utvrđenim nepravilnostima se navodi “ugovorena niža prodajna cijena prirodnog plina u odnosu na one utvrđene odlukama o formiranju cijene prirodnog plina za krajnje kupce kategorije poduzetništvo, pri čemu kriteriji nisu utvrđeni”.

Iako se državna revizija odnosi na razdoblje kad je Gradska Plinara Opskrba još poslovala s dobiti, područje kriterija za postupanja u poslovanju od sustavne je važnosti.

17

naloga i preporuka dao je DUR vezano uz upravljanje robnim zalihama

To vrijedi i za neke druge nepravilnosti iz reda najčešćih, poput primjerice donacija bez donesenih mjerila i kriterija ili pak isplate nagrada za ostvarene rezultate rada i stimulativni dio plaće bez jasno utvrđenih kriterija.

Usto, među češćim nepravilnostima su isplate naknada pojedinim zaposlenicima za prekovremeni rad više od 180 sati godišnje. I ovaj put dosta prigovora ide i na račun aktivnosti oko naplate dospjelih potraživanja, kao i npr. planovi i provedbe nabave, neustrojen ili nepotpun registar ugovora o javnoj nabavi i slično.

U konačnici su od 35 revidiranih trgovačkih društava u vlasništvu lokalnih jedinica u reviziji usklađenosti poslovanja bezuvjetna mišljena dobila samo dva, dok su za preostala 33 izražena uvjetna mišljenja.

U propitivanju financijskih izvještaja pak podjednak je broj tvrtki dobilo bezuvjetna i uvjetna mišljenja. Usto, od 134 naloga i preporuke danih u prošlim revizijama, 85 ih je provedeno, 19 nije, 15 ih je provedeno djeomično ili je u tijeku, a zbog promjena propisa ili okolnosti poslovanja 15 ih je ocjenjeno neprimjenjivim.

Robne zalihe tajna
Državni ured za reviziju Saboru je isporučio i nalaze financijskih revizija 23 korisnika državnog proračuna te 70 lokalnih jedinica, kao i reviziju učinkovitosti upravljanja strateškim robnim zalihama.

Od 70 lokalnih jedinica u kojima su državni revizori tijekom prošle godine “secirali” financijske izvještaje i usklađenost poslovanja, 25 gradova i općina dobilo je bezuvjetna mišljenja, kod 42 su izražena uvjetna mišljenja, a na testu državne revizije “pale” su tri općine – Gradina, Povljana i Kloštar Podravski.

Kod te trojke značajne su nepravilnosti utvrđene u svim područjima revizije: djelokrugu rada, planiranju i izvršenju proračuna, računovodstvenom poslovanju i financijskim izvještajima, potraživanjima, rashodima, obvezama, javnoj nabavi.

Revizija upravljanja strateškim robnim zalihama (od stvaranja i financiranja do korištenja, obnavljanja i čuvanja) odnosi se na 2019. i 2020. godinu.

Upravljanje zalihama bilo je djelomično učinkovito, a za otklanjanje utvrđenih nedostataka i propusta dano je 17 naloga i preporuka. No, kako izvješće sadrži klasificirane podatke, ni konkretni nalazi se ne objavljuju javno.

Komentirajte prvi

New Report

Close