Kompanijama olakšavaju odabir najprikladnijih radnika

Autor: Darko Bičak , 24. rujan 2019. u 22:00
Direktor tvrtke Slobodan Jović (stoji drugi slijeva) s timom PD

Mol će koristiti softver koji je splitska tvrtka razvila za procjenu kandidata

Splitska tvrtka Selekcija.hr dobila je posao na natječaju Mol grupe, čiji dio je i hrvatska Ina, za isporuku softvera za procjenu i selekciju kandidata za zaposlenje. Kako pojašnjava Slobodan Jović, direktor tvrtke, inače psiholog po zanimanju, softver su radili s ciljem da bude sveobuhvatan, potpun i precizan. “Ovaj ugovor nam je potvrda da po znanju i kvaliteti ne zaostajemo ni za velikim zapadnjačkim tvrtkama. Interes za ovaj naš alat raste svakim danom jer tvrtke sve više uviđaju koliko je važno procijeniti kandidata prije zaposlenja. Softver je namijenjen svakoj tvrtki koja se bavi ljudskim resursima, odnosno njihovim internim stručnjacima iz psihologije, ekonomije i drugih branši koje uz našu pomoć odabiru najprikladnije zaposlenike”, kaže Jović.

Obavlja pretkorake

Pojašnjava da je alat posebno primjeren za velike međunarodne tvrtke koje imaju operacije na više tržišta. “Obratila nam se tvrtka, sa sjedištem u Hrvatskoj i operacijama u čitavoj regiji, sa zahtjevom za alatom koji bi njihovoj službi ljudskih resursa olakšao posao stalnih, često besmislenih, putovanja na selekcijske razgovore. Prije, kad se za jedno mjesto prijavljivalo 100 ili 200 kandidata, bilo je izvjesno da će HR služba obaviti kvalitetan posao i u nekoliko krugova selekcije odabrati odgovarajućeg zaposlenika. Sada imamo slučaj da se na natječaj prijave 2-3 osobe koje možda niti nemaju odgovarajući profil, a često se niti ne pojave na selekcijskom razgovoru za posao. Stoga je nužno napraviti neke pretkorake koje daju profil kandidata, a konačnu odluku ipak na kraju donosi čovjek, odnosno HR služba”, pojašnjava Jović. U Splitu pojašnjavaju da njihov softver funkcionira tako da na jednom mjestu prikuplja i prati sve pristigle prijave za radnu poziciju koja je bila oglašena na portalima za zapošljavanje. Nakon toga, širi krug kandidata, automatski iz softvera, dobiva pristupne podatke za psihološko testiranje, a kada riješe testove, dobiva se uvid u njihovo radno ponašanje, vrline i mane te ostale kompetencije. Softver također nudi opciju video predstavljanja kandidata te njihovo sortiranje i ocjenjivanje prema specifičnim kriterijima. Prema potrebama klijenta, stručnjaci ove tvrtke često sudjeluju i na samim na intervjuima za posao. Softver sadrži i opciju tzv. “Procjene 360 stupnjeva” u kojoj se međusobno procjenjuju zaposlenici bez obzira na hijerarhiju, pa radnik procjenjuje šefa, kolegu i drugog radnika.

Dodatna automatizacija rada

Kroz ovaj modul na jednostavan način procjenjuje se ljudski kapital, prednosti i nedostaci pojedinaca te se nalazi prostor za rast i razvoj radnika i cijele radne organizacije. Njihovu platformu dosad su koristile tvrtke poput King ICT-a, eKupi, Addiko banke, Hrvatske lutrije, Brodosplita, Ine, Bluesun hotela… Selekcija.hr je trenutačno u projektu vrijednom 1,2 milijuna kuna, od čega milijun iz EU fondova, a radi se o izradi novog alata koji će dodatno automatizirati rad u ljudskim resursima.

Komentirajte prvi

New Report

Close