Koliko zaista imamo stanovnika? ‘Treba naći model da se isprave pogreške u popisu’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. siječanj 2022. u 10:04
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Popis mora biti točan, ne smiju u stanovnike Hrvatske biti ubrojeni oni koji tu ne žive niti ispušteni iz popisa oni koji ovdje žive.

Nakon prvih rezultata popisa stanovništva, prema kojima Hrvatska ima 3,88 milijuna stanovnika, građani diljem zemlje žale se da nisu popisani, a ujedno se tuže da su popisani i oni koji u Hrvatskoj ne žive, piše u petak Večernji list.

“Kod nas popisivač nije bio. Nismo dobili ni obavijest da je popisivač bio i da nikoga nije zatekao kod kuće. A i uvijek je netko doma – žali nam se mještanka Cirkovljana pokraj Preloga. I na portalima i društvenim mrežama javljaju se građani koji tvrde da nisu popisani. – Čekali smo cijeli dan na koji se popisivačica najavila da će doći. I na kraju nije došla”, kaže čitateljica.

Načelnik Vidovca u Varaždinskoj županiji Bruno Hranić pozvao je građane da prijave svaki takav slučaj.

Prema popisu, najviše je stanovnika izgubila Vukovarsko-srijemska županija, 19,54 posto. Vinkovci imaju 31.057 stanovnika, Vukovar 23.536, Ilok 5147… No, građani tvrde da su te brojke nerealne i da su popisani neki koji ondje ne žive. Umirovljeni branitelj iz Iloka Krešimir Paponja drži da u Iloku živi najmanje 20 pa i više posto ljudi manje nego što je popis pokazao.

Muškarac iz okolice Vinkovaca kazao je da su se uredno popisali njegova sestra i njezin suprug koji žive u Njemačkoj. Nedavno je i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava rekao kako i u ovome popisu ima fiktivno popisanih, ali manje nego 2011.

Građani drže da u Vukovaru “na spavanju” nema više od 20.000 stanovnika. Isti je slučaj i s okolnim selima čiji mještani kažu da je popis jedno, a realnost nešto drugo. S time se slaže i demograf Stjepan Šterc.

Ustavnopravni stručnjak Mato Palić kaže da treba naći model da se isprave pogreške u popisu.

“Popis mora biti točan, ne smiju u stanovnike Hrvatske biti ubrojeni oni koji tu ne žive niti ispušteni iz popisa oni koji ovdje žive. Ako u Zakonu o popisu stanovništva nema mogućnosti da se ti propusti isprave, zakon se može i dopuniti dodatnim odredbama. Ovo je popis stanovništva Hrvatske, a ne onih koji ne žive tu, bitno je da je točan i treba naći model da se pogreške isprave”, ističe Palić u tekstu koji potpisuju novinari Večernjeg lista Dijana Jurasić, Branimir Bradarić, Ivica Beti i Danijel Prerad.

Komentirajte prvi

New Report

Close