Klub za poticanje zapošljavanja ‘trenira’ mlade da budu vještiji na tržištu rada

Autor: Lucija Špiljak , 25. kolovoz 2019. u 22:00
Vrijednost projekta je 555.586,54 kuna i u potpunosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda, a provode ga PAR i pet partnera/FOTOLIA

Cilj je doprinijeti povećanju zapošljivosti nezaposlenih ranjivih skupina kroz provedbu inovativnih lokalnih inicijativa za zapošljavanje.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u Primorsko-goranskoj županiji trenutačno je nezaposleno gotovo sedam tisuća ljudi.

Kako tvrde iz Visoke poslovne škole PAR iz Rijeke, stanje je obećavajuće u odnosu na 2018. kad je nezaposlenih bilo gotovo tisuću više. Kako bi pridonijeli kvalitetnoj provedbi Strategije razvoja ljudskih potencijala županije 2015.-2020, s partnerima su osnovali Employment-partner (E-partner) klub za zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih mladih osoba do 29 godina. Riječ je o specifičnoj skupini na tržištu rada jer ih, kažu iz Visoke poslovne škole, karakterizira nedostatak radnog iskustva i praktičnih vještina, što ih čini ranjivima na tržištu i prijeti dugotrajnom nezaposlenošću. To pak, dodaju, snažno utječe na njihovu socijalnu isključenost, propadanje vještina i znanja, gubitak prihoda, pojavu siromaštva i nejednakosti. 

Do travnja 2021.
Stoga je cilj projekta E-partner – Klub za poticanje zapošljavanja mladih u Primorsko-goranskoj županiji formalnim partnerstvom doprinijeti povećanju zapošljivosti nezaposlenih pripadnika ranjivih skupina na tržištu rada, kroz pripremu i provedbu inovativnih lokalnih inicijativa za poticanje zapošljavanja, usklađenih s lokalnim potrebama i strateškim prioritetima iskazanima u županijskoj strategiji te Akcijskim planom provedbe. "E-partner će, putem svojih usluga – motivacije i individualiziranog pristupa, edukacija, seminara i radionica – omogućiti razvijanje potrebnih znanja i vještina koje su važećom strategijom prepoznate kao vještine u pisanju EU projekata, poduzetništva općenito, socijalnoga poduzetništva, volonterstva i zadrugarstva, a ujedno čine i osnovne djelatnosti te aktivnosti partnera kao stručnjaka u navedenim područjima.

 

100 mladih

trajno nezaposlenih osoba trebao bi obuhvatiti projekt E-partner u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji koje bi se tako

Kako bi se poticalo zapošljavanje na lokalnoj razini te razvilo volonterstvo i socijalno poduzetništvo, partneri na projektu provest će ukupno 16 programa edukacija. Projektom će ciljna skupina steći kvalitetne i relevantne vještine i kompetencije čime će se doprinijeti rješavanju problema nedostatku vještina. Tako se stvara temelj za lakši prijelaz s učenja na rad te, u konačnici, na trajnu zapošljivost", objašnjava nam voditeljica projekta Milica Potkonjak-Šuljić s PAR-a. U srpnju 2017. godine ova je visokoškolska ustanova poslala na natječaj prvi plan projekta, a partneri su Hrvatski zavod za zapošljavanje-Regionalni ured u Rijeci, Centar za inovacije i poduzetništvo, Poslovna akademija Rijeka, Regionalni info centar za mlade – UMKI te Silos Group.

Provedba je započela u travnju ove godine te traje sve do travnja 2021. godine. Vrijednost projekta je 555.586,54 kuna i u potpunosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Kako ističe Potkonjak-Šuljić, imaju velika očekivanja od projekta te se nadaju da će minimalno 100 mladih, trajno nezaposlenih osoba, usvojenim vještinama i kompetencijama stečenima u sklopu E-partnera postati konkurentni na današnjem tržištu rada.

Jednak omjer teorije i prakse
"Već tijekom fakultetskog obrazovanja mladi se suočavaju s nedostatkom prakse te po završetku školovanja nisu konkurentni pri izlasku na tržište rada. Visoka poslovna škola PAR u sklopu svoga studijskog programa Poslovno upravljanje upravo nudi jednak omjer teorije i prakse svojim studentima.

Mladi ljudi svakako po završetku školovanja imaju nedovoljno znanja i vještina te se na prvim poslovima moraju snalaziti i učiti u hodu. Zato je potrebno povezati obrazovanje i gospodarstvo, pružiti mladima priliku za rad kako bi mogli pokazati svoje sposobnosti te razvijati projekte poput ovoga gdje će mlade osobe moći steći nove i usavršiti postojeće vještine prijeko potrebne za uspjeh na tržištu rada", zaključuje Milica Potkonjak-Šuljić, voditeljica projekta E-partner.

Komentirajte prvi

New Report

Close