Ključan dio industrijske strategije postaju potpore

Autor: Marija Brnić , 10. prosinac 2013. u 22:01
Ministarstvo gospodarstva tvrtkama podijelio 120 milijuna kuna

Ministar Vrdoljak najavio nove natječaje za potpore industriji već u ožujku iduće godine.

Industrija je u Hrvatskoj iscrpljena gospodarskom krizom, ali još više dugogodišnjim nevođenjem industrijske politike i trebat će vremena da se počnu osjećati prvi rezultati, ocijenio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak predstavljajući jučer rezultate Operativnog programa regionalnih potpora za ulaganja u opremu, kojom se sa 120 milijuna kuna nastoji potaknuti nove razvojne projekte zdravih tvrtki iz prerađivačke industrije.

Potpore će u pojedinačnim iznosima do najviše dva milijuna kuna dobiti 110 tvrtki koje su zadovoljile kriterije od ukupno njih 475 koje su kandidirale 1,7 milijardi kuna vrijedne projekte na nedavno provedenom javnom natječaju. Ukupna vrijednost projekata koji će dobiti bespovratna sredstva Ministarstva gospodarstva je 388,7 milijuna kuna, a njima će se otvoriti gotovo 1000 novih radnih mjesta. S odabranih 110 industrijalaca Ministarstvo će uskoro sklopiti ugovore, nakon čega će biti javno objavljena i njihova imena, no neslužbeno se saznaje da su među dobitnicima ovogodišnjih potpora industriji tvrtke poput Ericsson Nikola Tesle, Coca Cole, Leda, a u nizu srednjih i malih tvrtki potpore su uspjele dobiti i neki industrijalci iz tekstilne branše, poput zagrebačke tvornice konca Unitas. Ključno za dobivanje potpore industriji bilo je da tvrtka kandidira projekt kojima se pokreće nove ili proširuje proizvodne djelatnosti, razvija nove proizvode, modernizira postojeći proizvod ili proizvodni proces i diže na višu dodanu vrijednost.

Ovo je, inače, bio ponovljeni natječaj Ministarstva za ista sredstva, no natjecat su se mogle i tvrtke koje su sudjelovale na poništenom natječaju, uz uvjet da nije započela realizacija projekta i naravno da tvrtka idalje ispunjava propozicije natječaja. Kako doznajemo, mnogi iz prvog natječaja sudjelovali su i u ovom krugu. Polovica onih koji su dobili potpore su srednje velike tvrtke, no po riječima Sabine Škrtić, pomoćnice ministra gospodarstva za konkurentnost i investicije, slika dobitnika odražava da je gospodarstvo Hrvatske idalje centralizirano, jer gotovo polovica potpora dodijeljena je tvrtkama s područja Grada Zagreba, te Zagrebačke, Varaždinske i Međimurske županije. Sektorski gledano, najveći dio tvrtki koje su dobile potporu dolazi iz metalne, prehrambene i drvne industrije, u koju je dodijeljeno oko polovice sredstava. Iz utrke za potpore eliminirano je inače 120 tvrtki zbog dugova državi i radnicima ili nepravdanja ranije dodijeljenih potpora. Ministar Vrdoljak ističe kako su ovim programom potpore dodijeljene najboljima, a one gledano po prihodima i izvozu čine gotovo 20 posto prerađivačke industrije.

Za iduću godinu, najavio je Vrdoljak, već u prvom tromjesečju raspisat će se novi natječaj za potpore industriji, a u proračunu je za njih osigurano i nešto veći iznos od ovogodišenjeg, 150 milijuna kuna. Te potpore biti će samo dio industrijske strategije, koju ministar konačno najavljuje predstaviti do konca ovog mjeseca. Tim će se mjerama, poručuje Vrdoljak, početi osmišljavati oživljavanje hrvatske industrije, koja je godinama zanemarivana, a rezultati industrijske politike bit će vidljivi u srednjem roku, ne odmah. No, plan je okretanje onima koji stvaraju proizvode dodane vrijednosti, povećavaju BDP, zaposlenost i izvoz, a koliko je bila promašena ranija politika nerješavanja problema i zanemarivanja industrije Vrdoljak ilustrira podatkom kako se s 480 milijuna kuna kojima se u ovoj godini sanira brodogradnju moglo otvoriti kroz ovakve projekte više od pet tisuća novih radnih mjesta.

Komentirajte prvi

New Report

Close