Ključ inovativnosti leži u stalnom usavršavanju eksperata

Autor: Sergej Novosel Vučković , 20. listopad 2019. u 22:00
Na Sajmu stipendija u organizaciji IRO-a u Zagrebu stručnjaci iz Infobipa, Lukoila Croatia, Rimac Automobila, RIT Croatija i Tele2 govorili o metodama pripreme studenata za tržište rada 21. stoljeća

Osim vrhunskih znanja, od novih se zaposlenika u IKT sektoru očekuje predanost timskom radu, ali i dijeljenje ključnih vrijednosti tvrtke i socijalne i ‘transverzalne’ vještine.

Neki od najpoželjnijih hrvatskih poslodavaca, koji su i perjanice u svojim sektorima – Infobip, Rimac Automobili, Lukoil Croatia, Tele2), otkrili su kako pripremiti studente za tržište rada u 21. stoljeću, istaknuvši koja su znanja i kompetencije ključne pa i nužne za uspjeh na tom tržištu koje je nikad dinamičnije i življe, pogotovo u sektoru informacijsko-komunikacijskih tehnologija (IKT).

Potrebno je stalno usavršavanje i obrazovanje zaposlenika, u čemu i leži uspjeh inovativnih tvrtki, jedan je od zaključaka panel rasprave održane u Zagrebu u sklopu prošlotjednog 15. Sajma stipendija i visokog obrazovanja, u organizaciji Instituta za razvoj obrazovanja (IRO). Monika Ivanović, specijalistica za brendiranje poslodavca (employer branding) u vodnjanskom Infobipu, kaže da se osim vrhunskih tehničkih znanja i vještina od zaposlenika očekuje predanost timskom radu.

"Presudna je motivacija, želja za učenjem i stvaranjem nečeg novog, spremnost na  priznavanje svojih pogrešaka i pomoć drugima", objasnila je i dodala da kompanija nema samo zaposlenike iz područja STEM-a, već i druge profile, iz društvenih i humanističkih znanosti. Time je odgovorila na 'radni naslov' diskusije – STEM vs. social (društveno) – sustav stalnog obrazovanja u polju IT-ja i telekomunikacija.

Jer, bitne su i socijalne i 'transverzalne' vještine da bi se zaposlenik što bolje uklopio u sustav. Na upit moderatora Thomasa Farnella iz IRO-a, stručnjaka za visoke politike visokog obrazovanja, u kolikoj mjeri sveučilišta adekvatno pripremaju studente za tržište, Ivanović je replicirala da ima puno prostora za poboljšanje kvalitete studija, prvenstveno kod stjecanja vještina rješavanja problema. 

Sposobni sagledati širu sliku
Igor Modino, viši razvojni inženjer softvera za ugradbena računala u Rimac Automobilima, reći će da je ključ uspjeha inovativnih tvrtki poput njegove imati ljudske resurse koji su sposobni sagledati 'širu sliku' i koji pristupaju problemima i rješenjima iz različith kuteva gledanja, a ne samo iz vlastite specijalizacije. On je sam radio u IKT-u u Irskoj, Španjolskoj i Južnoj Africi i priznao je: "Impresioniran sam visokom razinom stručnih znanja inženjera iz Hrvatske u usporedbi s iskustvima u drugim zemljama".

 

5 načela

za uspjeh tima – u upravljanju timom dobre rezultate jamče povjerenje, povezanost, osiguravanje prostora za kreativnost, iskustvo i motivacija radnika

Visoka učilišta trebaju više naglasiti svoju glavnu ulogu 'učiti studente kako učiti', smatra dr. Martin Žagar, viši znanstveni suradnik i predavač na sveučilištu RIT Croatia (Rochester Institute of Technology). Podsjeća da ona moraju to činiti kroz praksu i tzv. hands-on primjere. "Praksa nije pasivna uloga studenta kao promatrača, već razdoblje rada na puno radno vrijeme u tvrtki te rad na konkretnim projektima u industriji", objasnio je Žagar, dok je direktorica ljudskih resursa u Tele2, Željka Košanski, naglasila da se u toj telekomunikacijskoj kompaniji pri regrutaciji zaposlenika vode načelom osiguranja raznovrsnosti profila.

"Jako je naglašena važnost prihvaćanja ključnih vrijednosti tvrtke. Osim očekivanja od kandidata za posao, Tele2 sustavno razvija organizacijsku kulturu koja prati i cijeni zadovoljstvo zaposlenika te ulaže u njihovu edukaciju", nastavila je Košanski i dodala da tvrtka ima i svoju kulturu korporativne društvene odgovornosti.  

Plaća (nije) glavni faktor
Kad je riječ o upravljanju timom koje jamči uspjeh, menadžer za ljudske resurse u Lukoilu Croatia, Davor Kulušić, opisao je da se u toj naftnoj tvrtki rukovode s 5 načela: povjerenje, povezanost, osiguravanje prostora za kreativnost, iskustvo i motivacija. Učenje, po njemu, ne završava s krajem studija i zapošljavanjem.

"Studenti imaju dobru podlogu u tehničkim znanjima, ali moraju znati da je početak karijere i nastavak procesa učenja koji traje cijeli radni vijek, kao učenje kroz rad i učenje kroz organizirane edukacije", poručio je Kulušić, složivši se pred studentima s ostalim sudionicima diskusije kako su za pronalazak i zadržavanje talentiranog kadra od visine plaće važnije vrijednosti tvrtke koje budući radnik cijeni i usvaja.

Komentirajte prvi

New Report

Close