KBC Split dobio novi uređaj vrijedan 1,5 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. svibanj 2017. u 15:12
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Novi sustav je splitskoj bolnici donirala njemačka tvrtka Fresenius koja proizvodi na svijetu ponajbolje strojeve za dijalizu i dijalizatore.

Zavod za nefrologiju i hemodijalizu Kliničkog bolničkog centra Split u pogon je pustio novi sustav za pripremu demineralizirane vode za potrebe dijalize vrijedan 1,5 milijuna kuna, čime će se poboljšati liječenje i njega bolesnika.

Novi sustav je splitskoj bolnici donirala njemačka tvrtka Fresenius koja proizvodi na svijetu ponajbolje strojeve za dijalizu i dijalizatore, a sve su u petak obišli i novinari.

Voditelj Zavoda Dragan Ljutić izrazio je zadovoljstvo novim sustavom, koji će pomoći pacijentima i onima koji brinu za dijalizirane bolesnike.

Kazao je da "na tihi način" nekoliko posljednjih mjeseci rade na uspostavljanju "novog srca" u dijalizi, a riječ je o pročišćavanju te novoj reverznoj osmozi pomoću koje voda postaje podobna za svakodnevno obavljanje dijalize po visokim standardima.

"Imamo između 150 i 180 bolesnika koji su vezani uz dijalizu, kako kroničnih, tako i akutnih, brinemo i za male dijalize u županiji. Kardiokirurgija u našoj bolnici ne bi mogla opstati bez našeg zavoda i svih metoda koje pružamo. Upravo zato nam je danas svečan dan, baš kao i prije 15 godina, kad smo objedinili dijalizu i uredili ove prostore. U zadnje tri godine obnovili smo i sve dijalizne aparate", podsjetio je Ljutić.

Napomenuo je da su u zavodu, u posljednjih 15 godina, osposobili sistem organizacije zbog čega se kod njih vrlo malo čeka na transplantaciju, od minimalno šest mjeseci do maksimalno godinu dana, ovisno o krvnoj grupi.

Otkrio je da se vrlo ozbiljno pripremaju kako bi jedan od transplantacijskih centara bio u njihovom zavodu, a ravnatelj KBC Split Ivo Jurić potvrdio je da je Ljutić voditelj budućeg transplantacijskog tima kojeg su u KBC-u već formirali i očekuje da bi sve trebalo početi s radom najkasnije za godinu dana.

Komentirajte prvi

New Report

Close