Kazneno djelo sramoćenja bit će temeljito revidirano

Autor: Suzana Varošanec , 30. travanj 2014. u 16:52
Ministar pravosuđa Orsat Miljenić/D. Urukalović/PIXSELL

U tijeku je 100 procesa za sramoćenje, od čega 40 protiv novinara. Zahtjev HND-a je dekriminalizacija kaznenih djela protiv ugleda.

Ministarstvo pravosuđa krenulo je u izmjene Kaznenog zakona prije prve presude za novo kazneno djelo sramoćenja kojom je nepravomoćno osuđena novinarka Slavica  Lukić (Medicolova tužba), potvrdio je ministar pravosuđa Orsat Miljenić na HND-ovu okruglom stolu.

Riječ je o zakonodavnoj intervenciji planiranoj mimo pritiska HND-a na Vladu, odnosno prije nego što je slučaj Lukić podigao veliku prašinu. Peticiju protiv sramoćenja potpisalo je zasad 1600 novinara, a novinarske zahtjeve podržao je laburist Branko Vukšić, najavivši navodno radikalni prijedlog izmjena KZ-a. U raspravi se čuo kao dominantan stav protiv cenzure i prepreka u KZ-u, odnosno za kritičko i istraživačko novinarstvo, dok je konkretna presuda više puta ocrnjena kao sramotna. Ipak, dok profesorica Zlata Đurđević i Davor Derenčinović sa zagrebačkog Pravnog fakulteta poručuju da nije ni bilo uvjeta za progon, predstavnici sudstva, primjerice, sudac Ivan Turudić, logično, suzdržali su se od komentara.

U pogledu dvojbe tko je zapravo krivac: loši suci ili loši zakoni, prevagnulo je potonje, zakonsko rješenje koje nije dostatno određeno, što omogućuje zlouporabe. To, pak, ide na ruku ministru Miljeniću, ali i predsjedniku HND-a Zdenku Duki. On je rekao kako je u tijeku 100 procesa za sramoćenje, od čega 40 protiv novinara, uz zahtjev da se provede potpuna dekriminalizicaija kaznenih djela protiv ugleda i časti. Takva očekivanja Miljenić je pokopao, no potvrdio je da postoji politička volja da se izmjenama kaznenopravnog poretka onemogući zlouporaba zakona protiv slobode govora. A ono što slijedi za Poslovni dnevnik rezimirala je odvjetnica Vesna Alaburić, autoritet za medijsko pravo i braniteljica Slavice Lukić. Ostat će na snazi, kaže, svjesna kleveta jer je nedopustivo svjesno iznošenje neistine. No, kazneno djelo sramoćenja bit će temeljito revidirano, tako da se pravno utvrdi razlika između tema koje se tiču privatnosti i javnosti, te oštećenika koje su javne osobe od onih koje su privatne.

"Ako se to dobro napravi, novinarima bi se priznalo pravo na pogrešku pod uvjetom da su provjeravali informacije i postupili bez namjere da nanesu štetu", kazala je Alaburić. Riječ je o povratku na rješenje koje se vrijedilo do 2013., i to zahvaljujući intervenciji iz 1996. tadašnjeg ministra pravosuđa Zvonimira Šeparovića. Inače, danas se tužitelji sve više okreću kaznenoj grani sudovanja, tvrdi odvjetnik Emil Havkić. Tako je lakše dobiti osuđujuću presudu, kaže, a zanimljivo je da privatne tužbe u pravilu glase na sva tri kaznena djela u jednom slučaju – na uvredu, sramoćenje i klevetu.  

Komentari (6)
Pogledajte sve

Novinari imaju definitivno prevelik i to štetan utjecaj u hrv. društvu. No glavni razlog za to nisu Zakoni nego glupost hrv. čovjeka koji na to nasjeda. U hrv je prevelik kult TV i medija i naravno da to strani utjecaji koriste jer nepametan narod na to nasjeda. Druga velika šteta je što novinarstvo treba stvaljati u prvi plan bitna pitanja i inzistirati na odgovorima i rješavanju istih. U HRV se radi upravo suprotno, izbacuju se bitna pitanja koja počiniteljima služe da se sve potrpa pod tepih pa na kraju pijeo Vuk magare scenarij. Meni nije jasno kako se npr ne potakne pitanje krađe u bivšoj YU i način funkcioniranja komitetski postavljenih direktora i firmi? Dobar dio tih obrazaca postoji još i danas a to ima nepopravljiv utjecaj na ekonomiju. To nikoga ne interesira jer se više ne bi toliko moglo krasti a to izgleda mnogima ne odgovara.

e moj funky, kako si ti naivan i prizeman, toga nema nigdje. pa pokaži tog suca koji te je tražio mito. pišeš totalne gluposti tipične za naše ljude koji nemaju pojma o ničemu. prvo su bili doktori, pa suci, tko je slijedeći krivac za sranja u državi? ovaj zakon je odličan jer konačno postoji način da se prekine konstantno piskaranje novinara o stvarima o kojima nemaju pojma. sramota je što ga vlada zbog žalopojki novinara (koji su prema funkyju oličenje morala i njih se ne može kupiti da napišu što žele i protiv koga žele nalogodavci) mijenja umjesto da im kaže: gospodo novinari, i vi morate odgovarati za napisanu riječ. nastavlja se ulizivanje vlasti novinarima koje je uvedeno 90tih, a koje je kulminiralo dolaskom koalicije na vlast 2000. pa su sada novinari oni koji mogu osuditi bez suda, proglasiti čovjeka krivim bez pravomoćne presude i kreirati kretensko društvo (primjer funky) koje se hvata na udice svakog dana. novinari usmjeravaju društvo kako žele, naravno putem svojih nalogodavaca pa je sada poželjno biti razveden, poželjno je imali love bez obzira odakle ti lova, poželjno je slikati se gol i to pokazati cijelom svijetu, poželjno je etiketirati ljude bez posljedica i slično….eto, neki i s ovog foruma su naivni poput funkyja kojima su novine isprale mozak. šteta, jer ovo bi trebao biti forum malo inteligentijih od prosjeka, no funky i ekipa pokazuju da nije. ovo je tek prosječan forum.

Postojeći zakon je dobar. Ono što ne valja je sudstvo koje presuđuje kako se kojem sucu sviđa (koilko je para dobio ispod stola).
A sve bez ikakve odgovornosti ili sankcija

U ovoj državi banke i novinari mogu činiti kako žele i bez sankcija![emo_bijesan]koja bjeda[emo_bijesan]

New Report

Close