Kako spriječiti krađu? Ovo je rečenica koju lopovi ne žele čuti

Autor: Poslovni.hr , 02. svibanj 2022. u 09:50
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Nikada ne ostavljajte novac i dokumente bez nadzora…

Mjere samozaštitnog ponašanja u prvom se redu temelje na promjenama ponašanja i navika – upozoravaju iz PU osječko-baranjske. Njihove savjete prenosimo u cijelosti.

  1. Na zapaženu sumnjivu osobu upozorite konobara, frizerku, liječnika ili bilo koga drugog tko vam je u neposrednoj blizini.
  2. U uredskim prostorima osobne predmete stavljajte u svoju ladicu ili ormarić, zaključavajte ih i nosite ključ sa sobom.
  3. Bolje je trenutan osjećaj nelagode pred kolegama, nego sumnjičenje cijelog radnog vijeka.
  4. Novčanik i etui s dokumentima držite uvijek uza se ili barem ključ ladice ili ormarića gdje ste ih pohranili.
  5. Dok u garderobi čekate liječnički pregled, ponesite sa sobom vrjednije predmete ili ih odložite na vama vidljivo mjesto.
  6. Nikada ne ostavljajte novac i dokumente bez nadzora.
  7. Ostavljanjem odjeće u garderobi na bazenu nije nestala vaša odgovornost za ključić ili privjesak kojim ste trenutno osigurali vaše stvari.
  8. Odgovorne osobe u tvrtkama, ustanovama i sličnim prostorima, ali i vlasnici objekata koji građanima pružaju uslugu (frizeri, kafići i slično), dužni su upozoriti svoje sugrađane da pripaze nasvoje stvari i predmete koje odlažu. Kao poslodavac dajte na znanje svojim zaposlenicima kakav je stav vaše tvrtke glede internih krađa, raspitajte se, razgovarajte sa sumnjivim osobama.
  9. Zateknete li nekog nepoznatog, ima jedna fraza koju lopov ne voli čuti: “Oprostite, mogu li Vam pomoći!”
  10. Ako vam se pak dogodi da vas pokradu, prilikom podnošenja prijave dobro promislite i sjetite se svih pojedinosti koje su prethodile krađi: kretanje i zamjećivanje sumnjivih osoba, ali i mogućih osobnih propusta, upozorite druge osobe na počinitelja, zamolite druge osobe da vam pomognu, organizirajte pomoć, pobrinite se za žrtvu, upamtite što više pojedinosti o počinitelju, budite na raspolaganju kao svjedok i otuđene kartice odmah poništite.

Komentirajte prvi

New Report

Close