Kako komentirate najavu uvođenja 12-postotne stope poreza na kapitalne dobitke od 2016.?

Autor: Tomislav Pili , 26. listopad 2014. u 21:59
Darko Brborović

Smatram da je to malo preuranjen potez.

Riječ poduzetnika: Darko Brborović, OTP Invest

Smatram da je to malo preuranjen potez. Svi znamo da će prije ili kasnije biti uveden neki oblik poreza na kapitalnu dobit, ali u situaciji kada je formacija kapitala u Hrvatskoj, kao i akumulacija dugoročne štednje mala, smatram da nije potrebno, za sada, uvoditi taj porez. Koliko imam uvida u prijedlog novog Zakona o porezu na dohodak, porezni odbitak koji bi proizlazio iz gubitaka od ulaganja u dionice,  obveznice ili fondove shvaćen je vrlo usko i ne može se prenijeti na više razdoblja. U normalnim godinama to nije prevažno, ali ukoliko se prisjetimo 2008. shvatit ćemo da ulaganja mogu donijeti gubitke od kojih se nečija štednja može godinama oporavljati.

Što bi uvođenje takvog poreza značilo za fondovsku industriju?

Udjeli u fondovima su vrijednosni papiri, a u osnovi su fondovi samo posrednici za ulaganja na tržištima kapitala. Stoga je za nas važno da fondovi budu tretirani na isti način kao i ulaganja u obveznice i dionice. Ništa više niti manje.  

Smatrate li da postoji alternativa ovakvom poreznom rješenju?

Vlada bi trebala razmisliti da li se dugoročna ulaganja, u koja spadaju ulaganja u obveznice, dionice, fondove i životna osiguranja, mogu oporezovati manjom stopom ili čak osloboditi tog poreza. Pri tome mislim na ulaganja koja bi trajala duže od tri ili pet godina. Zapravo bi bilo najbolje kada bi se porez na kapitalnu dobit uvodio zajedno s porezom na imovinu i kada bi se porezna stopa sporo povećavala. Dakle, kroz duži niz godina dok ne dosegne stope koje se navode u sadašnjem prijedlogu Zakona. Time bi se dobilo na predvidivosti, a ne bi se značajno utjecalo na odluke investitora.

Komentirajte prvi

New Report

Close