Kako je Pero Hrkać vodio 99 stečajeva i zašto možda nikada neće voditi stoti

Autor: Saša Paparella , 16. studeni 2017. u 15:19
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

S Perom Hrkaćem smo se susreli u listopadu 2014., kako bi nam ispričao priču o svojoj karijeri. Povod je bio što je TŽV Gredelj sklopio posao s Deutsche Bahnom, njemačkim državnim željeznicama. “Pa ja i nisam stečajni upravitelj, nego vodim pravi, živi biznis i vjerujem u ovu tvornicu”, rekao nam je tada Hrkać.

Stečajni upravitelj Pero Hrkać u svojoj je karijeri vodio ukupno 99 stečajeva. Kako stvari sada stoje, možda nikada neće doseći brojku od stotinu, budući da je uhićen kao prvookrivljeni u istrazi o, kako navode u DORH-u,  "počinjenju kaznenih djela zločinačkog udruženja, zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i primanja mita, sve u sastavu zločinačkog udruženja". Među šestero okrivljenika nalaze se i sutkinja Vesna Malenica, ista ona koja je Hrkaću 1999. povjerila vođenje njegovog prvog stečajnog postupka, i to u Komercijalnoj banci, a kasnijih mu je godina redovito davala nove predmete. 

S Perom Hrkaćem smo se susreli u listopadu 2014., kako bi nam ispričao priču o svojoj karijeri. Povod je bio što je TŽV Gredelj sklopio posao s Deutsche Bahnom, njemačkim državnim željeznicama. "Pa ja i nisam stečajni upravitelj, nego vodim pravi, živi biznis i vjerujem u ovu tvornicu", rekao nam je tada Hrkać. Niti taj posao Gredelju nije pomogao, godinu su završili s 25 milijuna kuna minusa.
Otkako je Hrkać 2012. preuzeo brigu o Gredelju u stečaju, broj zaposlenih u toj tvrtki srezan je s 1346 na 388. Lani im je ukupni prihod bio 112 milijuna, a obveze prema dobavljačima čak152 milijuna kuna.  

Udruga radničkih sindikata Hrvatske (URSH) podsjetila je na tiskovnoj konferenciji održanoj u četvrtak kako su već ranije tražili Hrkaćevo razrješenje "zbog niza nezakonitih radnji".

Sindikalci tvrde kako su mjesecima prije imenovanja znali da će Hrkać biti stečajni upravitelj, a Vesna Malenica da će biti stečajna sutkinja. "Uvjeravali su nas da je to nemoguće, da to nitko ne zna i da to određuje nasumce kompjutor. Samo 48 sati prije otvaranja stečajnog postupka tadašnji ministar prometa i veza Hajdaš Dončić uvjeravao nas je da Gredelj neće ići u stečaj", rekao je sindikalac Damir Jakuš.

Hrkać je 2002. dobio i stečaj Glumina banke, koji niti nakon 18 godina nije okončan. Vodio je i stečajeve Gospodarske štedionice, Drave Osijek, Horvatinčićevog Babilona, Jelena d.d., Nakladnika Ive Pukanića.
Uhićeni stečajni upravitelj rođen je 1957. na Širokom Brijegu. Završio je franjevačku klasičnu gimnazije u Visokom, upisao filozofiju i teologiju u Sarajevu, da bi na kraju diplomirao ekonomiju u Zagrebu i potom se zaposlio kao profesor na Ekonomskoj školi u Zagrebu. Ispričao nam je kako je kao student nabavio kompjuter Commodore 64, priključio ga na crno-bijeli televizor i vodio poslovne knjige kafićima. "Bio sam simpatičan učenicima, svi su htjeli da idem s njima na maturalac", pohvalio nam se u razgovoru.

Od 1987. radi u Poslovnoj zajednici izdavača i knjižara Hrvatske, koja tada na Zagrebačkom velesajmu pokreće sajmove Interliber i Educa. Od 1990. je direktor zagrebačke tvrtke Sava-Zagreb d.d., tvrtke koja je po Hrvatskoj držala 400 frižidera sa srpskim sladoledima Pekabela. Također su  distribuirali bombonijere Car Lazar i Carica Milica. Potom odlazi u Voće d.d., tamo je bio zamjenik komercijalnog direktora Jure Klarića, s kojim 1995. osniva tvrtku Hercegovina produkt i obnavlja preradu voća i povrća u Nektaru iz Nove Gradiške
Već početkom 1997. odlazi u Dionu, tvrtku u vlasništvu Globus grupe Miroslava Kutle. Pomoćnik je komercijalnog direktora za asortiman, bavi se izgradnjom prodajnih centara. Niti tamo se nije dugo zadržao jer Diona 1999. odlazi u stečaj, pa Hrkać prelazi u osječku Saponiju. Ubrzo i tu daje otkaz, kako bi na poziv sutkinje Malenica otpočeo karijeru stečajnog upravitelja.
"Taj me posao zainteresirao, jer u njemu možeš imati svoj stav. Doduše, stav vam može donijeti i probleme, kao kad mi je zapaljen automobil", rekao nam je Hrkać, povezujući taj incident s nekim od 2200 sudskih postupaka vezanih uz beskrajni stečaj Glumina banke.
"Stečajni postupak nije samo jedan predmet ili jedan sudski postupak. Banka je imala 36.000 klijenata deponenata, a zbog propasti Glumine i mnoge od njih su propale i teško je naplatiti odobrene kredite. Nedostaje dokumentacija o kreditnim procedurama, nema osiguranja i moramo novac istjerati sudskim putem. A među onima koji nas prozivaju zbog sporosti vjerojatno ima i onih koji banci moraju vratiti  novac, pa bi rado da nestanemo i ja i Glumina", pretpostavio je tada Hrkać. Glumina banka ostat će jedan od 27 stečajeva koje nije uspio privesti kraju.

Istražni zatvor za Malenicu, Hrkaća, Kušec i Mitaka

Za stečajnog upravitelja Peru Hrkaća i sutkinju Trgovačkog suda Vesnu Malenicu tužitelji su tražili istražni zatvor zbog opasnosti da bi na slobodi mogli uništiti dokaze ili utjecati na svjedoke, ali i zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela, doznaje se u USKOK-u. Sud je udovoljio zahtjevu tužiteljstva i odredio im istražni zatvor.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Nedaj se Pero i ne odaj družinu! Kad će na red doći Huljev, Mitak i sl.?

pa što Peri nisu odmah dali da vodi cijelu državu

New Report

Close