Kako do sufinancirane plaće do 4000 kuna u srpnju i kolovozu

Autor: Suzana Varošanec , 13. srpanj 2020. u 15:40
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Pad prometa od 60% – uvjet za sufinanciranje plaće do 4000kn, uz ograničenje vezano samo za određene djelatnosti počevši s korona krizom pogođenim turizmom.

Svoj nastavak bilježi mjera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na osnovu odluke njihovog Upravnog vijeća kojom se sufinanciraju troškovi neto plaće do iznosa od 4000 po zaposleniku za puno radno vrijeme, što znači da se ova potpora omogućuje i nadalje, kako u srpnju, tako i u kolovozu, uz  mogućnost prolongata za daljnja dva mjeseca u slučaju nastavka nepovoljnih uvjeta poslovanja zbog korona krize, ali samo za ograničene djelatnosti.
Naime, radi očuvanja radnih mjesta ova se potpora i dalje stavlja na raspolaganje poslodavcima u nekoliko djelatnosti, počevši s naročito pogođenim turizmom. Obuhvaćene su njome tako djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane i pića,  prijevoz  i skladištenje, zatim i putničke agencije i turoperatori,  pojedine djelatnosti vezano uz umjetnost, zabavu  i rekreaciju,  organizatori  kulturnih, poslovnih i sportskih događaja kao i  tvrtke koje većinu svojih prihoda ostvaruju od događanja i javnih okupljanja, uz jedan uvjet.  Za odobrenje za korištenje ove potpore razdjelnica je pad prometa odnosno prihoda od najmanje 60%, i to za dobivanje mjere za srpanj 2020. uspoređuje se pad prometa odnosno  prihoda iz PDV obrasca za lipanj 2020.  u odnosu na lipanj 2019., dok se za dobivanje mjere za kolovoz 2020.  uspoređuje pad prometa, odnosno prihoda iz PDV obrasca za srpanj 2020.  u odnosu na srpanj 2019.
Kako pojašnjava stručnjakinja Dubravka Kopun, podatke o padu prometa, odnosno prihoda HZZ će prikupiti od Porezne uprave.
„Osnovna baza za ovakvo definiranje mjera je analiza broja fiskaliziranih računa od strane Porezne uprave koja upućuje da je u razdoblju od 23. veljače do 5. srpnja ukupna vrijednost izdanih računa u djelatnosti I, tj. pružanje smještaja te priprema i usluživanje hrane, isporuke smanjene za 60%“, navodi Kopun.

Komentirajte prvi

New Report

Close