‘Kada ti se ponudi prilika da stekneš nova znanja i iskustva, osobito u struci, ne treba oklijevati nego prihvatiti. To se ne propušta!’

Autor: Lucija Špiljak , 29. siječanj 2020. u 22:00
U Fini je zaposleno 67 radnika s različitom vrstom invaliditeta/Filip Kos/PIXSELL

Fina se ističe dugogodišnjom tradicijom brige za dobrobit i razvoj svojih zaposlenika.

Fina godinama promiče društveno odgovorno poslovanje i podržava zapošljavanje osoba s invaliditetom u kojima vide talent i potencijal da jednog dana postanu uspješni radnici jer granice – ne postoje – povodom čega su u sklopu projekta Iskustvo zlata vrijedi dvojici budućih pravnika – Ivanu Gašiću i Marku Marjanoviću – omogućili praksu u Odjelu za upravljanje ljudskim potencijalima i pravnu podršku u Osijeku i Splitu.

"Svjesni smo da im život s invaliditetom ili suočavanje s teškom socio-ekonomskom situacijom, nažalost, upravo te granice postavlja. Zato je bilo lako donijeti odluku da se uključimo projekt Iskustvo zlata vrijedi i nismo ni dvojili oko prijave. Bilo nam je važno da i mi, pružajući ovim mladim ljudima mogućnost stjecanja novih znanja i vještina, doprinesemo uspješnom razvoju njihove karijere u budućnosti", ističe Martina Jurković, direktorica Službe upravljanja ljudskim potencijalima u Fini. U svim radnim procesima, kaže, pažnju posvećuju promicanju međusobnog poštovanja i poštivanja razlika, a ukoliko se radnici nađu u situaciji međusobnog konflikta ili osjećaju da su doživjeli neki oblik diskriminacije, utoliko se mogu javiti u savjetovalište za Finine radnike ili podnijeti prijavu Povjereniku za etiku.

"U oba slučaja radnik će dobiti adekvatnu pomoć,a bilo kakav oblik diskriminacije bit će sankcioniran. Također, u svrhu prevencije diskriminacije u radnoj okolini, Povjerenik za etiku provodi različite edukativno-promotivne aktivnosti kroz koje ukazuje na različite teme vezane uz etičnost poslovanja i međuljudske odnose na razini Fine", objašnjava Jurković koja je pohvalila praktikante Ivana i Marka za koje smatra da su se dobro uklopili u tim, bili zainteresirani za konkretan posao i poslovanje Fine u cjelini, te precizno i sa zadovoljstvo izvršavali radne zadatke.

  "Iz njihova pristupa poslu jasno se može vidjeti da će nakon završetka studija biti uspješni radnici u području za koje su se školovali", smatra direktorica. Premda trenutno ne provode programe ovakve vrste, u budućnosti bi voljeli interno pokrenuti slične projekte, a veselilo bi ih, kaže naša sugovornica, da kao suradnička organizacija podrže inicijative čija je svrha senzibilizirati društvo o zapošljavanju osjetljivih skupina.  "Već nekoliko godina vrlo rado prihvaćamo pozive na predavanja i okrugle stolove vezane uz zapošljavanje osoba s invaliditetom, gdje nam je zadovoljstvo predstaviti naš primjer dobre prakse u zapošljavanju ove skupine, kao i motivirati druge poslodavce da i oni postanu otvoreniji za njihovo zapošljavanje", ističe direktorica. 

Tvrtka se inače ističe i dugogodišnjom tradicijom brige za dobrobit i razvoj svojih zaposlenika, njegujući praksu društveno-odgovornog poslodavca koji uvažava posebnosti zaposlenika. Jedan od pozitivnih primjera je i, navodi direktorica, zapošljavanje većeg broja osoba s invaliditetom koje su uspješno integrirane u radni proces, zahvaljujući kvalitetnom programu uvođenja u posao, mentorstvu i kontinuiranom praćenju njihova rada. To je prepoznala i struka koja je Finu nagradila za najbolju HR prakse u 2015. godini.  Trenutno na različitim radnim mjestima zapošljavaju 67 radnika s različitom vrstom i stupnjem invaliditeta, a u budućnosti će, najavila je Jurković, nastaviti slijediti pozitivnu praksu. Tvrtka pomaže i različitim ustanovama u lokalnoj zajednici kroz sponzorstva i donacije pa su tako u prosincu prošle godine pokrenuli inicijativu Prosinac za velika djela, u sklopu koje su njihovi radnici prikupljali različite darove za štićenike 20 ustanova. 

"Kroz navedenu inicijativu razveselili smo veliki broj marginalnih skupina od kojih svaka od njih iza sebe ima tešku životnu priču i ponekad im je potrebna samo mala pomoć u poticanju osmijeha i sreće. Našim darovima izmamili smo osmijeh na lica više od 700 djece, mladih, osoba s invaliditetom i osoba starije životne dobi. Svojom spremnošću da im pognemo poslali smo poruku da netko u ovo blagdansko vrijeme misli na njih", navela je Jurković. Svoje iskustvo u Fini podijelio je Ivan Gašić, budući pravnik koji je odradio jednomjesečnu praksu od srpnja do kolovoza u Splitu gdje je, kaže, stekao znanja i iskustva koja će mu, kao pravniku, pomoći u budućim poslovima. "Posebno korisno i dragocjeno bilo je razgovarati s mentorima koji u praksi rade deset i više godina, a koji su mi svoja znanja i iskustva nesebično prenosili i strpljivo odgovarali na sva moja pitanja. Rad u Fini utjecao je na širenje i obogaćivanje teorijskih znanja stečenih na fakultetu. Također bih istaknuo poboljšanje kvalitete pravničkog razmišljanja, što je za našu struku jako bitno", kaže Ivan.

U Fini je imao prilike raditi na više odjela – Pravni odjel, Odjel upravljanja ljudskim resursima, Upisnik, Pisarnica i Odjel za provedbu ovrhe. Tamo je, kaže, naučio kako organizacijski funkcionira institucija Fine, kako u praksi izgleda upisivanje tereta na pokretninama, kako se provode javne dražbe, prisilna naplata novčanih potraživanja i slično. "Nisam dobio samo teorijske upute kako se što radi nego sam imao uvid i u neke spise, nakon što sam potpisao izjavu o čuvanju tajnosti podataka, te sam praktično podučen kako raditi u kompjutorskim programima koje Fina koristi i koji su razvijeni za njihove potrebe. Za jednog pravnika to su jako korisna znanja", naglašava budući pravnik.  Ivan ističe da se ne boji stupanja na tržište rada jer može samostalno hodati i voziti automobil.

"Možda ne mogu biti konkurentan za fizičke poslove, ali za poslove iz područja prava i odvjetništva mogu ravnopravno konkurirati kolegama bez invaliditeta", smatra. Premda postoji zakonska obveza zapošljavanja osoba s invaliditetom, poslodavci radije, navodi naš sugovornik, plaćaju penale.  "Skloni smo odmah napadati poslodavce, ali ako poslodavac želi zaposliti osobu u invalidskim kolicima, mora mu omogućiti slobodno kretanje, a često je puno jeftinije plaćanje penala od, primjerice, ugradnje lifta. Stoga smatram da bi država trebala naći način da potiče privatnike da svoje poslovne prostore prilagođavaju osobama s invaliditetom. Time bi se, uvjeren sam, poboljšala zapošljivost osoba s invaliditetom, a ovako imamo mrtvo slovo na papiru jer mnogi poslodavci ne udovoljavaju osnovnim uvjetima da bi mogli zaposliti osobu koja se kreće pomoću invalidskih kolica", poručio je Ivan.

Budući pravnik smatra da čovjek iz svakog segmenta života, pa tako i profesionalnog, treba izlaziti iz svoje rutine i sigurne zone, i prihvaćati nove izazove. "Studenti s invaliditetom teže pronalaze poslove preko student servisa. Kada ti se ponudi prilika da stekneš nova znanja i iskustva, pogotovo u struci, ne treba oklijevati nego prihvatiti, a s obzirom na to da se teorija uvijek razlikuje od prakse i da mi pravnici u petogodišnjem studiju imamo tek mjesec dana obvezne prakse, ovo je bila prilika koja se ne propušta", poručio je Ivan.

Još nekoliko mjeseci i ovaj mladić će dobiti svoju diplomu, a nada se, kaže, da će ubrzo naći posao u odvjetničkom uredu kako bi mogao steći praksu koja je uvjet za polaganje pravosudnog ispita.  "Vidim se u sudstvu ili odvjetništvu jer kako kažu, pravnici su liječnici društva, a da bih postao liječnik društva, odnosno čuvar prava i pravde, to najbolje mogu postići kroz odvjetništvo, odnosno sudstvo", kazao je Ivan i zahvalio Poslovnom dnevniku i Fini što je izabrala upravo njega. Svoje iskustvo, koje je trajalo od svibnja do lipnja prošle godine, podijelio je Marko Marjanović kojeg je u Osijeku mentorirala Donata Jezerčić, voditeljica Odjela za upravljanje ljudskim potencijalima i pravnu podršku. Prvog dana je, kaže Marko, prošao kroz upoznavanje strukture, organizacije i što zapravo Fina jest, upoznao se s kolegama i mentoricom te stekao kratki uvid kako će izgledati njegovih mjesec dana u Fini.

  "Iz područja ljudskih potencijala stekao sam uvid u temeljne interne akte, načinom prijave na natječaj za zapošljavanje i postupkom provođenja u praksi. Većinu vremena proveo sam u obilasku svih odjela i odsjeka vezanih uz rad jednog pravnika, a što bi moglo koristiti u mom daljnjem obrazovanju. U Fini su svi uz koordinaciju mentorice bili iznimno kvalitetna potpora u radu tijekom cijelog perioda i uvijek spremni pomoći u pružanju novih znanja, a na čemu sam iznimno zahvalan. S obzirom na njihov radni staž, prikazali su mi razvoj Fine kroz njihov radni vijek i bili najbolji izbor za stvaranje znanja i pozitivne percepcije o čitavoj tvrtki, te važnoj ulozi koju obavlja u cijelom financijskom sustavu države", kaže Marko. 

Poticajna okolina

Pohvalio je i pravnike unutar Sektora za koje kaže da su stručnjaci u svom području pa je imao prilike čuti više različitih argumentiranih mišljenja što će mu, smatra, pomoći u daljnjem školovanju i orijentiranju u kojem smjeru ići nakon završenog formalnog obrazovanja. U praksi je prolazio kroz upisnik sudskih i javnobilježničkih stvari, kao i objavu provedbe ovrhe na nekretninama i pokretninama, postupak provedbe ovrhe, upoznavanje sa određenim vrijednosnim papirima, načinu pokretanja pravnih osoba i ujedno stekao uvid u područja prava koje obuhvaća rad Fine. 

"Kroz praksu u Odjelu za provedbu ovrha upoznao sam se s ovršnim predmetima, koji su i najčešći, postupcima iz područja drugih grana prava, prošao sam kroz proces zaprimanja i skeniranja ovršnog prijedloga, kao početni stadij u provedbi ovrhe, zatim unos osnova i priljeve. Kroz praksu sam upoznat s načinom i izradom podnesaka i korespondencije unutar same Fine i sa sudovima. Također sam imao priliku i vidjeti kako izgleda rad jednog pravnika na tako složenom i zahtjevnom radnom mjestu", naveo je Marko koji je obišao sve sektore koji bili područje njegova interesa, dok je u drugom tjednu prakse aktivno sudjelovao u konkretnim zadacima.  "Zahvalan sam poticajnoj okolini na ukazanom povjerenju, nesebičnosti u prenošenju znanja i neprocjenjivom iskustvu", zaključio je Marko Marjanović.

Komentirajte prvi

New Report

Close