Jurčić o BDP-u: Da mi imamo prosječno dobru politiku kao Bugarska, i mi bi rasli 4 posto

Autor: Poslovni.hr , 29. kolovoz 2019. u 09:04
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Vlada je dobar prediktor i statističar, ali nije dobra Vlada. Nama i MMF i EK predviđaju najmanju stopu rasta do 2022. gledajući što Vlada radi.

Bivši ministar gospodarstva i profesor na Ekonomskom fakultetu Ljubo Jurčić gostovao je u Dnevniku N1 televizije komentirao usporenje rasta BDP-a. Kaže da je Vlada dobar statističar, ali da ne zna kako potaknuti rast na četiri ili više posto.

"Ovo je jedna prirodna stopa rasta. Da Vlada postoji ili ne postoji ova stopa rasta bi se ostvarila zahvaljujući postojećoj strukturi hrvatskog gospodarstva i dobrog okruženja u kojem se nalazi.

Od 2015. svjetsko gospodarstvo je bilo u najboljoj situaciji u povijesti, proizvodnja radi punim kapacitetom, puna zaposlenost, nafta najjeftinija u povijesti, kamatne stope sad vidimo i Hrvatska pala u negativne kamatne stope, raste turizam u svijetu pa i u Hrvatskoj i to je utjecalo na hrvatsko gospodarstvo", komentirao je bivši ministar gospodarstva i profesor na Ekonomskom fakultetu Ljubo Jurčić posljednje podatke o smanjenoj stopi rasta hrvatskog BDP-a.

"Poljska raste više od 4 posto, Bugarska koja nas stiže raste 4 posto. Da mi imao prosječno dobru politiku kao što imaju te zemlje mi bi rasli isto oko 4 posto više kvartala.

Vlada je dobar prediktor i statističar, ali nije dobra Vlada. Nama i MMF i EK predviđaju najmanju stopu rasta do 2022. gledajući što Vlada radi. Dečki u Vladi i kolega Marić on zna procijeniti stopu rasta, ali Vlada mora znati politiku kako dignuti rast s dva na pet posto, a oni te instrumente i reforme nisu počeli ni imaju", zaključio je.

"Ekonomsko politički posao je povlačiti mjere da se zaposle ljudi i da dignete svoju proizvodnju, a tih mjere u Hrvatskoj nema. Politika treba i dizati izvoz i kroz izvoz proizvodnju. Nitko se ne bavi time da vidimo koje bi mi robe mogli proizvoditi i prodavati u Europi – na tržištu vrijednom 15 tisuća milijardi eura", istaknuo je Jurčić. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

Kad vam Jurčić predaje ekonomiju, i rast od 2% je veliki uspjeh

Majmune zar nisi bio ministar ,

Romel, 29.08.2019. u 11:52
Vlada mora znati politiku kako dignuti rast s dva na pet posto, a oni te instrumente i reforme nisu počeli ni imaju”

HDZSDP i da zna to napraviti , on to NE SMIJE provesti.

New Report

Close