Nagrađeni najbolji mali i srednji poduzetnici iz 5 regija Hrvatske

Autor: Poslovni dnevnik , 02. prosinac 2014. u 00:08
Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Na svečanoj dodjeli nagrađeni su najbolji mali i srednji poduzetnici iz pet regija Hrvatske.

Tko su najbolji mali i srednji poduzetnici iz pet regija Hrvatske doznalo se 1. prosinca na završnoj manifestaciji Poslovnog uzleta 2014. u organizaciji Poslovnog dnevnika. Manifestaciju je izravno prenosio prvi program HRT-a u  pod vodstvom voditeljskog dvojca, Mirka Fodora i Nevene Rendeli.

Na svečanoj dodjeli nagrada koja je održana u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu nagrađeni su najbolji mali i srednji poduzetnici iz pet regija Hrvatske:  Inchoo d.o.o. (istočna Hrvatska), Sučević Company d.o.o. (istočna Hrvatska), tvrtka Kairos d.o.o. (istočna Hrvatska), To Islands Travel d.o.o. (južna Hrvatska), Calvados Club putnička agencija d.o.o. (južna Hrvatska), Nautika d.o.o. (južna Hrvatska), Laura d.o.o. (sjeverna i središnja Hrvatska), Predionica Klanjec (sjeverna i središnja Hrvatska), Atinel d.o.o. (sjeverna i središnja Hrvatska), Mon Perin d.o.o. (Istra, Primorje i Gorska Hrvatska), Adria-Mia d.o.o. (Istra, Primorje i Gorska Hrvatska), Ruting d.o.o. (Istra, Primorje i Gorska Hrvatska), Trans Auto d.o.o. (Grad Zagreb), MarkChem d.o.o. (Grad Zagreb), Ban-Tours d.o.o. (Grad Zagreb).

Glavni urednik Poslovnog dnevnika Mislav Šimatović izjavio je, otvarajući svečanu dodjelu, kako je osnovni cilj Poslovnog uzleta bila promocija segmenta malog i srednjeg poduzetništva (SME), koje čini preko 98 posto svih subjekata, napomenuvši kako mali i srednji poduzetnici sudjeluju s preko 50 posto u stvaranju BDP-a i zapošljavaju više od 60 posto svih radnika. 

Šimatović dodaje kako je Poslovni dnevnik objavom brojnih uspješnih poduzetničkih priča pokazao da se znanjem i inovativnošću može plivati i u lošim makroekonomskim uvjetima. Dodao je kako Poslovni uzlet zapravo predstavlja krunu nastojanja Poslovnog dnevnika u ostvarenju svoje misije, a to je podupiranje pozitivne poduzetničke klime i nastojanje da se trajno promijeni percepcija poduzetništva u Hrvatskoj. Dodjela nagrada najboljim malim i srednjim poduzetnicima nagrada je, kazao je, za one koji su imali hrabrosti preuzeti odgovornost kako poslovnu, tako i životnu, te tako doprinijeli razvoju gospodarstva i društvene stabilnosti. 

"Čast mi je da danas mogu biti ovdje kako bih malim i srednjim poduzetnicima odao priznanje za njihov trud", izjavio je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, pod pokroviteljstvom čijeg ministartsva se odvijao projekt, dodavši: "U Hrvatskoj imamo mnogo uspješnih priča i želimo da se za njih čuje te da budu poticaj i drugima da rade i stvaraju. Naša zadaća je poticati poduzetništvo, što posljednjih nekoliko godina i činimo kroz razne mjere", kazao je Maras, podsjetivši na izmjene Zakona o PDV-u, kao i na programe poticaja kojih, kaže, nije bilo nikada više. "U zadnje tri godine izdvojili smo više sredstava za poticanje srednjih i malih poduzetnika nego prethodne dvije vlade zajedno", kazao je, dodavši i kako je Ministarstvo poduzetništva i obrta u zadnje tri godine utrostručilo sredstva za male i srednje poduzetnike, te da su oni iznosili milijardu i 200 milijuna kuna. Dodao je i kako je izvoz malih poduzetnika u zadnjih pet godina povećan 20 posto. Objasnio je i kako prvi znakovi gospodarskog oporavka Hrvatske, poput rasta industrijske proizvodnje dolaze upravo od malih i srednjih poduzetnika. "Siguran sam da ćemo još slušati u uspjesima malih i srednjih poduzetnika", zaključio je, zaželjevši poduzetnicima da i u idućoj godini budu što uspješniji.

Predsjednik RH Ivo Josipović, pod čijim se visokim pokroviteljstvom odvija projekt Poslovni uzlet, kazao je kako su priznanja Poslovnog dnevnika malim i srednjim poduzetnicima koji su u posljednjih pet godina uspješno poslovali izraz zahvalnosti za njihov rad, jer je taj rad ostvaren u ozračju opće recesije. Kazao je kako su djelatnosti nagrađenih tvrtki različite, različiti su njihovi načini poslovanja, baš kao i regije iz kojih potječu, no jedna im je zajednička stvar: poslovna izvrsnost i poduzetničke vještine. "Doprinijeli ste razvoju našeg gospodarstva kojem nedostaje pozitivnih primjera poput vaših. Primjer ste ustrajnosti, energičnosti, marljivosti i poštenog rada", poručio je Josipović, naglasivši važnost takvih poduzetnika u vrijeme kada se ističu uglavnom negativni primjeri. Zahvalio je Poslovnom dnevniku na pokretanju ovoga hvale vrijednog projekta, kao i Hrvatskoj radioteleviziji na izravnom prijenosu dodjele nagrada.

"Postoje poduzetnici koji hoće, mogu i znaju prevladati prepreke. Uvjeren sam da će Republika Hrvatska i njeni građani bez obzira na tešku gospodarsku situaciju savladati sve prepreke i osigurati bolju budućnost, osobito onim građanima kojima je najteže", kazao je, dodavši kako se bolja mogućnost nalazi u nama, u našem obrazovanju i uspostavljanju kvalitetnog gospodarstva, koje se pak gradi jačanjem gospodarske konkurentnosti i institucionalnim promjenama. "Zakoračimo u te promjene", poručio je. Nada se da će, bude li slijedila primjer nagrađenih poduzetnika, i Hrvatska uzletjeti. 

Nagrade malim i srednjim poduzetnicima dodijelili su predstavnik generalnog partnera Poslovnog uzleta Jens Gerhard Hartmann, član Uprave i glavni operativni direktor za poslovne korisnike u Hrvatskom Telekomu, zatim predstavnik zlatnog partnera Poslovnog uzleta Darko Drozdek, član uprave Privredne banke Zagreb (PBZ), te direktorica Poslovnog dnevnika Andrea Borošić.

>>> U posebnom prilogu saznajte više o laureatima i partnerima projekta Poslovni uzlet

Komentari (3)
Pogledajte sve

Tuga da ne može biti veća. Zbogom Hrvatska…..

Gotovo sve tvrtke ovdje su najobičniji trgovci-zastupnici stranih marki plus nešto turističkih agencija
Jedina tvrtka koja se ističe je Atinel koja ae bavi automatizacijom i procesnom tehnikom, i druga kojoj treba skinut kapu je Predionica Klanjec jer opstat danas pored Kineza u toj branši općenito u Europi je umjetnost
Imat zastupstvo Honde i bit dobar poduzetnik i nije neka pamet (..i tata bi sine)

Na kraju krajeva ovo je i presjek Hrvatskog gospodarstva od njih 10 osam ih uvozi dva nešto proizvode (usluge ili robu svejedno) i izvoze

Od kada je Maras došao za ministra zatvoreno je 20.000 malih poduzetničkih tvrtki i 8.500 obrtničkih radnji više nego ih je otvoreno.

A što se tiće Ustava i podrška poduzetnicima , sve jasno već piše u Ustavu samo što ova SDP+HNS Kukuriku vlada to još nije pročitala.

Bojim se da je priredba samo organizirana da se političari naslikavaju.

New Report

Close