Josipović dobio izvješće: Bit će posla za nadzorna tijela

Autor: Poslovni.hr , 22. listopad 2012. u 09:17
Ranko Ostojić / PXL

“Šef tajnih službi komunicirao s članovima krim-skupina” i “Tko ruši Ostojića”, naslovi su koji su danas osvanuli u hrvatskim medijima.

Josipović dobio izvješće

Predsjednik Republike Ivo Josipović potvrdio je Večernjem listu da je dobio izvještaj Ureda Vijeća nacionalne sigurnosti o stručnom nadzoru nad tajnim prikupljanjem podataka. Predsjednik, međutim, nije želio reći je li se nadzorom Operativno-tehničkog centra za nadzor telekomunikacija utvrdilo da je policija pri zahtjevu za izlistima telefonskih kontakata prekoračila granice zakonita ponašanja, piše Večernji list. “Dobio sam izvješće, ali ne mogu govoriti o njegovu sadržaju jer je on tajna. Sve dok se ne deklasificira njegov sadržaj, ne mogu reći ništa dalje”, rekao je predsjednik ,napominjući da se radi o vrlo osjetljivoj materiji i da treba sagledati sve pojedinosti jer je riječ o pitanju ljudskih prava i profesionalnom postupanju sigurnosnog sustava, piše Večernjak.

“Zašto ga je policija 'pratila': Šef tajnih službi komunicirao s članovima krim-skupina”

Upućeni sugovornik Jutarnjeg lista tvrdi da prema njemu dostupnim informacijama o istrazi, koju već gotovo godinu dana provodi PNUSKOK i druga istražna tijela, 15. listopada 2012., dakle prošlog ponedjeljka, u Operativno-tehnički centar upućen je zahtjev za provjeru ispisa za dva telefonska broja. Do njihova otkrivanja došlo se ranijom operativnom obradom četiri osobe koje su blisko povezane s organiziranom skupinom kriminalaca iz istočne Hrvatske. Spomenuti brojevi, za koje se nije odmah znalo kome pripadaju, kontaktirani su u spornom razdoblju. Četvero ljudi, koje je identificirao PNUSKOK, tvrdi se, djelovali su kao svojevrsni ‘izviđači’ ili kuriri. Njihova jedina zadaća bila je vezana uz pribavljanje povjerljivih informacija vezanih uz policijske istrage, posebne mjere praćenja i prisluškivanja, piše Jutarnji list. Telefonski kontakti četiri kurira, procijenili su u MUP-u, mogli bi biti dragocjeni materijal. Posebnim kompjutorskim programima utvrđeno je da je s njima kontaktirao određeni broj mobitela koji se vode na MUP. Jutranji naglašava da u trenutku kada policija traži izliste za te brojeve mobitela nema podataka tko ih koristi. Prema izvorima Jutarnjeg, naknadno je utvrđeno da je jedan od tih telefona upotrebljavao Josip Buljević. Članovi obitelji Todorić navodno nisu obuhvaćeni istragom. MUP je pratio jednog Agrokorova menadžera, piše list.

“Tko ruši Ostojića?”

U današnjem izdanju Slobodne Dalmacije izašao je članak s naslovom “Rat SOA-e i MUP-a”, u kojem se postavlja pitanje “Izmišljenom  aferom prisluškivanja ruši se Osrojića i obavještajca Lozančića?". Slobodna Dalmacija piše kako je skandal oko neovlaštenog  snimanja došao baš u trenutku  kada je s mjesta šefa SOA-e otišao Josip Buljević kojeg je zamijenio Dragan Lozančić. List tvrdi kako je Lozančić imao punu potporu premijera Milanovića, ali ne i predsjednika Ive Josipovića.

>> Policija nezakonito pratila telefone osoba iz SOA-e i Agrokora?

>> "Mi nemamo saznanja da smo predmetom istrage"

>> 'Policija je radila zakonito i ja nisam imao nikakve veze s tim'

Komentirajte prvi

New Report

Close