Još jedan virus, a nije korona, u brojnim je zemljama izazvao značajne gospodarske probleme

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. rujan 2020. u 12:19
Foto: Dalibor Urukalović / Pixsell

Trenutno ne postoje cjepiva protiv ASK-a, pa klanje velikog broja svinja iz uzgoja na zahvaćenim područjima predstavlja jedini učinkovit način sprječavanja njezina širenja, ističe se.

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) s ciljem pomoći u zaustavljanju širenja afričke svinjske kuge u jugoistočnoj Europi pokrenula je kampanju u kojoj poziva uzgajivače svinja i lovce na osviještenost o toj smrtonosnoj bolesti za svinje, a koja može imati ozbiljne društvene i gospodarske posljedice u zahvaćenim zemljama.

Osim u Hrvatskoj, kampanja se provodi u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Grčkoj, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Sloveniji, zemljama za koje je EFSA utvrdila da se nalaze na tzv. ugroženom području zbog blizine zemljama u kojima je raširena afrička svinjska kuga, navodi se u priopćenju objavljenom u srijedu.

Kako se pojašnjava, afrička svinjska kuga (ASK) je virusna bolest koja pogađa domaće i divlje svinje, a u razdoblju od 2016. do lipnja ove godine u Europi je od ASK-a uginulo ili usmrćeno 1,3 milijuna svinja.

Virus je bezopasan za ljude, no u brojnim je zemljama izazvao značajne gospodarske probleme. Trenutno ne postoje cjepiva protiv ASK-a, pa klanje velikog broja svinja iz uzgoja na zahvaćenim područjima predstavlja jedini učinkovit način sprječavanja njezina širenja, ističe se.

Cilj EFSA-e je u navedenim zemljama podići razinu osviještenosti i poboljšati razumijevanje ASK-a kod onih skupina ljudi i pojedinaca koji dolaze u dodir s domaćim i divljim svinjama, kao što su uzgajivači svinja i lovci.

EFSA tako najavljuje suradnju s veterinarskim organizacijama, lovačkim društvima, udrugama uzgajivača, carinskim službenicima, graničnom policijom, lokalnim vlastima, turističkim djelatnicima i putnicima kako bi o toj bolesti informirala što veći broj ljudi.

Iz te europske agencije napominju i da, budući da izbijanje ASK-a može imati značajne pogubne posljedice, prepoznavanje, sprječavanje i prijavljivanje te bolesti su ključni za njezino obuzdavanje.

Znakovi koje pokazuju svinje oboljele od ASK-a mogu biti vrućica, gubitak apetita, nedostatak energije, krvarenje, povraćanje i crvenilo kože, a u svim tim slučajevima nužno je kontaktirati veterinara.

S obzirom na važnost prevencije, EFSA poziva uzgajivače da peru svoju odjeću, dezinficiraju opremu, drže svoje svinje podalje od divljih svinja, kao i da napoj i svinje nabavljaju iz pouzdanih izvora.

Za lovce je, pak, važno da dezinficiraju opremu prije napuštanja lovišta, ne posjećuju farmu svinja po povratku iz lova, ne ostavljaju otpad i iznutrice divlje svinje u šumama ili poljima, da se drže podalje ako naiđu na uginulu divlju svinju, dok u slučaju da vide bolesnu ili uginulu divlju svinju trebaju to prijaviti lokalnim vlastima, navode iz EFSA-e.

Iz EFSA-e dodaju da kampanjom dopunjuju napore Europske komisije i drugih međunarodnih organizacija koje rade na iskorjenjivanju afričke svinjske kuge u Europi, a korisni materijali i više informacija o samoj bolesti mogu se naći i na mrežnoj stranici www.efsa.europa.eu/StopASF#/hr/

Komentirajte prvi

New Report

Close