Još ćemo investirati u proizvodnju duhana u Hrvatskoj

Autor: Darko Bičak , 23. rujan 2019. u 15:29
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Helio Moura, menadžer za razvoj proizvodnje duhana korporacije British American Tobacco (BAT), vlasnika hrvatskog TDR-a u Kanfanaru i povezane tvrtke Hrvatski duhani koja ima sjedište u Virovitici.

Duhan je važna kultura za hrvatsku poljoprivredu sa stabilnim uvjetima proizvodnje i stalnim rastom njezine vrijednosti. Godišnje se na hrvatskim poljima proizvode duhana u vrijednosti 124 milijuna kuna.

Statistike pokazuju da svega 400-injak duhanskih farmera ostvaruje čak 62% ukupne vrijednosti hrvatske proizvodnje krumpira, a isto toliko i voća, čak 55% vrijednosti grožđa te 48% vrijednosti hrvatske proizvodnje maslinovog ulja.

Većina domaće proizvodnje duhana koncentrirana je kroz sustav tvrtke Hrvatski duhani, u sustavu korporacije British American Tobacco (BAT), koja je prije koju godinu preuzela domaći TDR. O tome kakvi su trendovi u proizvodnji duhana te što hrvatski farmeri mogu očekivati u narednom razdoblju, razgovarali smo s Heliom Mourom, menadžerom za razvoj proizvodnje duhana korporacije BAT.

Koliko je hrvatska proizvodnja duhana bitna u kontekstu njegove ukupne produkcije u Europi, naravno za BAT?

Proizvodnja duhana postoji u mnogim europskim zemljama, ali što se tiče BAT-a, Hrvatska je jedina zemlja u Europi u kojoj razvijamo proizvodnju duhana. Proizvodnja u Hrvatskoj nam je jako bitna u tom kontekstu jer iz ovdašnje proizvodnje opskrbljujemo tvornicu u Kanfanaru, ali i druge naše tvornice u Europi.

Koliki udio potreba za duhanskom sirovinom zadovoljava vaša tvornica u Kanfanaru iz domaćih izvora, odnosno od hrvatskog duhana?

Duhan iz Hrvatske se ne koristi isključivo u tvornici u Kanfanaru nego i u mnogim drugim našim tvornicama u Europi. Važno je znati da se duhanski proizvodi sastoje od posebnih blendova duhana, mješavine raznih vrsta duhana koji daju karakterističnu aromu proizvoda.

To znači da se različit duhan iz mnogih zemalja miješa kako bi se dobio finalni proizvod. Što se tiče upotrebe duhana proizvedenog u Hrvatskoj u tvornici u Kanfanaru, procjena je da se između trećine i 40 posto lokalnog duhana preradi u Kanfanaru, a ostatak se izvozi.

U koliko europskih zemalja BAT izvozi sirovinu iz Hrvatske?

Duhan iz Hrvatske se izvozi u šest naših tvornica u Europi.

Ako u vašoj hrvatskoj tvornici koristite oko 40 posto domaćeg duhana, iz koliko zemalja, ili koliko još vrsta duhanskog lista dobavljate u Kanfanaru?

Mi želimo svim svojim potrošačima pružiti istu kvalitetu, isti okus tako da su svi naši finalni proizvodi mješavine duhana iz većeg broja izvora, ali standardne kvalitete.

U blendovima u pravilu koristimo europski duhan, ali isto tako i onaj brazilski kao i orijentalni. Gotovo da i ne postoje finalni proizvod, koji se izrađuju od samo jedne vrste duhana.

Koliko je proizvodnja duhanskog lista profitabilna za farmere?

Duhan je, kako u Hrvatskoj tako i u bilo kojoj drugoj zemlji svijeta, jedna od, ako ne i najprofitabilnija poljoprivredna kultura.

Mogu sa sigurnošću reći da je uzgoj duhana barem tri ili četiri puta, a negdje i pet ili šest puta, profitabilnija poljoprivredna kultura o bilo koje druge. No, naše je pravilo da od farmera s kojima surađujemo tražimo da se bave i drugim poljoprivrednim kulturama, s ciljem optimizacije njihove ukupne poljoprivredne proizvodnju, a da im duhan bude samo svojevrsni ‘cash flow’ njihovog ukupnog poljoprivrednog biznisa.

Koliko farmera imate pod ugovorom u Hrvatskoj i kakva vam je suradnja s njima?

Imamo više od 400 kooperanata u Virovitičko-podravskoj županiji i području oko Kutjeva.

Uzgoj duhana se odvija na oko 3000 hektara poljoprivrednih površina.

Da li popularizacija novih tehnologija pušenja, npr. e-cigareta, ugrožava poljoprivrednu proizvodnju duhana?

Činjenica je da upotreba takvih proizvoda ‘nove generacije’ globalno smanjuje korištenje klasičnih duhanskih proizvoda.

Međutim, ti novi proizvodi su fokusirani na eliminaciju katrana i većine ostalih štetnih supstanci koji nastaju procesom gorenja, ali mnogi od njih i dalje koriste nikotin. A nikotin se dobiva od duhanskog lista. Tako da u tom dijelu zapravo ni 
ne očekujemo pad proizvodnje.

Kakvi su vam konkretno planovi po pitanju proizvodnje duhana u narednom razdoblju u Hrvatskoj?

Planiramo daljnje investicije u poljoprivrednu proizvodnju duhana u Hrvatskoj. Proizvodnja duhana je jedna od najbolje organiziranih u hrvatskoj poljoprivredi, a mi svoje kooperante podupiremo financijski, također i kroz stalnu podršku naših agronoma, ali isto tako i transferom brojnih znanja i praksi koje imamo u našim globalnim centrima izvrsnosti.

Hrvatski duhani kooperantima financiraju više od dvije trećine ukupne vrijednosti proizvodnje svake godine unaprijed, što iznosi više od 60 milijuna kuna, odobravaju povoljne dugoročne kredite za ulaganje u raznu opremu i sustave navodnjavanja, a prošle godine otvorili su i nove dugoročne kreditne linije za nabavku mehaničkih berača.

Već je investirano u nabavku 29 strojeva za branje duhana, a istim tempom se namjerava nastaviti u i narednom razdoblju.

Strojna berba će zasigurno pomoći našim kooperantima da riješe problem nedostatka radne snage koji je predstavljao najveću kočnicu povećanju proizvodnje 
duhana.

Komentirajte prvi

New Report

Close