Još će se suzdržati od isplate dividende zbog neizvjesnosti trajanja pandemije

Autor: Ana Blašković , 04. svibanj 2021. u 22:00
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Najveći osiguravatelj u pozivu na skupštinu 18. lipnja predlaže zadržavanje lanjske dobiti.

Croatia osiguranje ni ove godine neće isplatiti dividendu, barem ne vlasnicima redovnih dionica. Crveno svjetlo za isplatu dividende ne vrijedi za povlaštene dionice, onima koji ih imaju u portfelju u srpnju će biti isplaćeno 112 kuna po dionici za 2020. i 2019., ukupno 1,96 milijuna.

U pozivu na skupštinu 18. lipnja Uprava najvećeg osiguravatelja na čelu s Davorom Tomaškovićem predlaže da lanjskih 229,6 milijuna kuna neto dobiti ostane u kompaniji pa, barem zasad, redovni dioničari ostaju bez dividende.

U skladu sa smjernicama

Takav je stav u skladu sa smjernicama Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga.

Premda je prije nekoliko dana, krajem travnja, istekla pandemijska zabrana isplate dividendi, regulator je sugerirao osiguravateljima da se do kraja rujna suzdrže od isplate dividendi dok postoji neizvjesnost u trajanju pandemije i procjeni rizika na njihovo financijsko stanje i stabilnost” što je i upozorenje Europskog odbora za sistemske rizike.

Za zadnji kvartal godine Hanfa je odškrinula vrata za nagrađivanje dioničara među kojima ima onih kojima stopiranje dividende zasigurno nije dobro ‘sjelo’ s obzirom na milijunsku dobit. No, i tada će transfer biti moguć samo uz nekoliko kriterija – poslovanja s dobiti od 2018. naovamo, uvjeta da nema prenesenoga gubitka te da u strukturi vlastitih sredstava nema podređenih obveza. Pritom maksimalna dividenda ne može preskočiti prosjek isplaćenih u tri godine prije pandemije (2017.-2019.), a ako je omjer prihvatljivih vlastitih sredstava i solventnog kapitala (SCR omjer) jednak ili veći od 200 posto, najviši iznos dividende plafoniran je na 10 posto ukupne zadržane dobiti.

Za potres isplatili 45 milijuna

Kalkuliraju li u Croatia osiguranju kasniju isplatu dobiti Tomašković nije precizirao. U nedavnom intervjuu Večernjem listu rekao je da je to odluka dioničara za koju ne može znati kakva će biti. Znakovito je, pak, dodao da što se regulatora tiče, zapreke nema ako društvo za osiguranje zadovolji uvjete solventnosti i visine isplate. Dodajmo tome, i dobije zeleno svjetlo Agencije koja procjenjuje osnovanost te odluke. Poslovanje u pandemijskoj 2020. Croatia je zaključila s gotovo 230 milijuna kuna neto (nekonsolidirane) dobiti, 60-ak milijuna manje nego 2019. Ukupna zaračunata bruto premija porasla je 0,1%, na 2,74 milijarde kuna. Glavnina je iz neživotnog segmenta, 2,28 milijardi što je tri posto izdašnije nego u 2019. S druge strane, na krilima niskih kamatnih stopa i pandemijske nervoze životni segment strmoglavio se gotovo 15%. Situaciju su zakomplicirali potresi i evidencije (ne nužno i isplate) šteta premda osiguravateljima u korist ide slaba kultura osiguranja imovine. Od oko 400 milijuna kuna odšteta za zagrebački potres, Croatijin udio ‘težak’ je oko 150 milijuna.

2,74 milijarde

kuna ukupna zaračunata bruto premija CO u 2020. godini

Procjena je da će se osiguravatelje potres na Baniji stajati oko 200 milijuna kuna, od čega je CO isplatila 45 milijuna.

Pritisak na rezultat nosi i odluka Vrhovnog suda o 50-postotnom povećanju nematerijalnih šteta, kao i drugih jednokratnih efekata koji su dobit pritisnuli za stotinjak milijuna kuna. Njih su ublažile mjere jačanja profita, od napredne analitike u cjenovnoj politici, čišćenja portfelja od neprofitabilnih klijenata i sprečavanja prevara pa je lani CO povećala tržišni udio za 0,5 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close