Jesu li Varteksu dani odbrojani ili postoji alternativni scenarij?

Autor: Suzana Varošanec , 12. kolovoz 2022. u 11:01
U prvim ocjenama važe se izglednost blokade računa iz koje tvrtka ne bi izašla/MARKO JURINEC/PIXSELL

Dugovi kompanije problem su koji se pregovorima zasad ne uspijeva riješiti.

Dosadašnji predsjednik Uprave Varteks Tomislav Babić, nakon tri godine na toj funkciji, dao je ostavku zbog neuspješnih pregovora vjerovnika, a obje informacije potakle su seriju nagađanja. Najviše po pitanju jesu li dugovi koji su daleko manji od imovine s kojom tvrtka raspolaže, postali sjeme tako velikog razdora kojeg na stolom u pregovorima nije moguće razriješiti.

Na to se nastavljaju pitanja o tome što slijedi u varaždinskoj kompaniji. U prvim ocjenama važe se izglednost blokade računa iz koje tvrtka ne bi izašla, što znači i glede eventualnog stečaja.

No, jesu li Varteksu odbrojani dani, nakon što je propao važan posao s Kauflandom? To bi se moglo naslutiti za kratko, u prvom redu kroz poteze vjerovnika koji pažljivo iščitavaju najnovija zbivanja.

Dosad su se vjerovnici suzdržavali od blokada računa, i povjerenje su dugo ukazivali najvećem investitoru Nenadu Bakiću, koji je pojedinačno najveći dioničar, ali odnedavno ne više i veliki vjerovnik.

Njegov ustup tražbina profesionalnijima igračima, jednoj projektnoj tvrtki, prema Babiću nije izazvao efekt blokade računa, jer vjerovnici – i Grad Varaždin za oko 5 milijuna potraživanja za razne komunalije, za sad se nisu aktivirali s prisilnom naplatom.

Svi akteri izgleda još važu ima li tvrtka alternativni izlaz iz blokade transakcija koje joj život znače, barem privremeno bolje likvidnosti, pa se čeka rasplet u tjednima iza Velike Gospe. Usto, na naš Upit iz Grada Varaždina potvrđuju da su, nakon što su iscrpljene sve mogućnosti kako bi se nastavio daljnji rad Varteksa, prisiljeni pokrenuti ovrhu za dospjele tražbine.

900

radnika zapošljava varaždinski Varteks koji posluje gotovo 105 godina

Aktivirali su zadužnicu u iznosu od 1,27 milijuna kuna i ovrhu za pola milijuna kuna. Zacijelo su za Varteks, blago rečeno, zaredale ostavke loš znak. Tiču se kako ključnih korporativnih organa upravljanja – donedavni zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Igor Žonja koji je preuzeo funkciju predsjedavajućeg također je dao ostavku s danom 10. kolovoza, tako i kadrovska osipanja na raznim razinama, o kojima se na tržištu šuška. Najnoviji primjer je navodna ostavka kreativne direktorice čija je zadaća upravljanje kolekcijama.

No, tvrtka ima tradiciju poslovanja dugu blizu 105 godina, preživjela je pandemiju koja je mnoge tekstilce sasjekla u čemu je važnu ulogu imao drugi po veličini dioničar. Naime, BIH investitor Stjepan Čajić, iz IT biznisa, istaknuo se kao drugi spasitelj, s dokapitalizacijom tvrtke u jeku korone, kao i danim kratkoročnim zajmovima koji su uvjetovani upisom hipoteka.

Tako je i Čajić dio današnje pregovaračke mašinerije koja je očito Varteksu trebala priskrbiti otvoren put za transakcije s imovinom. To tim više što postoji strateški projekt za koji su zainteresiran austrijski investitori – faza 2A projekta Varteks kvart – urbana regeneracija.

No, za potrebe financiranja Varteksa, Čajić je pokušao s bankama i HBOR-om ispregovarati otkup Varteksovih dugova, i prema izvorima iz Varteksa HBOR nije pristao, a uslijedilo je odbijanje Čajića da s nekretnina skine teret. Stoga je nemoguća misija postala prodaja nekretnine Kauflandu. Rezultat je raskid predugovora, što je velik udarac za kompaniju.

Što se operativnog poslovanja tiče, tvrtki su se vratili i stari partneri kao što je Boss, a zapošljava oko 900 radnika, no sudbina i za radnike postaje sve upitnija, pri čemu jednočlana uprava dolazi u situaciju da postaje praktički obezglavljena. Sa svim upitnicima što to znači, i čini se po tome postaje subjekt koji ne može ispoštovati sve za što postoji uvjet potpisa odgovorne osobe, npr. za isplatu plaće.

Damir Vanđelić smatra da je Varteks održiva kompanija na europskom tlu/S. Šimunović/PIXSELL

Šturo o ostavci
Pojedinosti u vezi Babićeve ostavke, npr. s kojim danom je dana nisu razjašnjene. Na naš upit iz kompanije o tome nisu komunicirali, te se to ne navodi ni u priopćenju na ZSE. Posrijedi je tek opća informacija o razlozima ostavke zbog neuspješnih višemjesečnih pregovora vjerovnika oko podjele novca od prodaje nekretnina.

Međutim, Varteks je ostao i bez prokuristice Valentine Pihir koja je nedavno dala ostavku, a kako je čelnu funkciju NO-a u napustio i sam Bakić, i nadzorničko tijelo sve je krnje. Nakon ostavki čini se i da je samom Bakiću bjelodano da je Varteksu dogorjelo, iako ne tako davno prezadužena kompanija koja je 700 mil. kuna dugova restrukturirala predstečajnom nagodbom, danas ima problem nove vrste: bitno vrjedniju imovinu od duga, ali se vjerovnici ne mogu dogovoriti oko raspodjele utrška.

No, kako je zbog toga propao iznimno važan posao s Kauflandom, Varteks dolazi u predbankrotno stanje, jer je poslovna aktivnost takva da je pitanje može li s time isplatiti plaće a kamoli podmirivati dugove. No, kako Bakić ističe, da se realiziraju transakcije koje blokiraju budućnost kompanije, tvrtka može uspješno nastaviti poslovanje.

Svoju zahvalu na angažmanu Babiću i Žonji, izrazio je objavom na Facebooku, no u razgovoru za Poslovni dnevnik osvrnuo se na negativnu ulogu HBOR-a, kao i kroz izvadak iz pisma prije godinu dana bankama “kad su blokirale tada ključnu transakciju”.

Ponovio je da za njega ova luda avantura pokušaja spašavanja propale kompanije koji je mogao, ali i može uspjeti, znači gubitak između 5 i 10 milijuna eura. Bakić dodaje da će biti zanimljivo gledati ako se stvari ne uspiju posložiti, kome će i kako dopasti nekretnine, koje su “trebale i trebaju značiti zalog za preokret kompanije”.

Da Varteks može imati sigurnu budućnost, mišljenje je Damira Vanđelića čija je analiza pokazala da je to održiva kompanija na europskom tlu. To pokazuju, tvrdi, i njezini komparabilni konkurenti.

Strane banke sklonije kompaniji
“Kad sam krenuo pro bono u izradu stručno-znanstvenog istraživanja, moja je hipoteza bila zasnovana na posve drukčijim očekivanjima. Međutim, pokazalo se da kad bi se Varteks riješio duga, što može bez problema jer vrijednost nekretnina značajno premašuje vrijednost duga, bio bi dugoročno održiv i profitabilan, što znači dobar i za radnike i za dioničare. Uvijek treba voditi računa o balansu između interesa radnika koji ulažu i rad i investitora koji ulažu kapital”, kaže Vanđelić.

Novi momenti očito su “fino tkanje”, u kojem su izgleda strane banke puno sklonije Varteksu od domaće razvojne banke koja bi i po njemu trebala više biti usmjerena razvoj – stvaranje novih radnih mjesta i povećanje BDP-a, a ne toliko na profit.

“Varteks ima sve predispozicije da opstane i bude profitabilan, tako bi se trebalo dogoditi i vjerujem da će tako i biti nakon što se riješi partikularni interesi”, smatra Vanđelić.

Komentirajte prvi

New Report

Close