Jeftinija struja štedi tvrtkama 300 milijuna kuna

Autor: Poslovni dnevnik , 24. prosinac 2018. u 07:11
Efekt smanjenja prihoda od tarifnih stavki treba usmjeriti u korist industrijskih kupaca/FOTOLIA

Dosadašnji snažan rast cijena električne energije na tržištu negativno je utjecao na konkurentnost hrvatskoga gospodarstva.

Poduzetnicima te malom dijelu kućanstava (onima s tarifnim modelom 'crveni') od početka iduće godine će na temelju odluke Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) pojeftiniti električna energija, jer će im trošak za mrežarinu biti niži za 10 do 15 posto, a tu su odluku pozdravili iz HUP-a, u kojem procjenjuju da će gospodarstvo tako uštedjeti oko 300 milijuna kuna.

Upravno vijeće HERA-e je, naime, na prošlotjednoj sjednici donijelo odluke o iznosima tarifnih stavki za prijenos i distribuciju električne energije za 2019. godinu, na temelju kojih će mrežarina, odnosno iznos tarifnih stavki za prijenos i distribuciju električne energije, za kupce iz kategorije poduzetništvo u idućoj u odnosu na ovu godini prosječno biti smanjena 10 do 15 posto, ovisno o naponskoj razini priključenja.

Odlukama HERA-e iznosi tarifnih stavki za prijenos i distribuciju električne energije za kupce iz kategorije poduzetništvo na visokom naponu smanjeni su za prosječno 10 posto, a za poduzetnike na srednjem naponu te na niskom naponu u tarifnom modelu 'crveni' za prosječnih 15 posto, pojašnjava se u obavijesti koju je HERA ovih dana objavila na svojim internetskim stranicama. 

U toj su agenciji procijenili i da "u ovom trenutku efekt smanjenja prihoda od tarifnih stavki treba prioritetno usmjeriti u korist industrijskih kupaca električne energije (poduzetništva), koji su usporednom analizom na razini EU i regije identificirani kao korisnici hrvatskog elektroenergetskog sustava koji plaćaju neproporcionalno visoke mrežarine". Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) je pozdravila odluku HERA-e o snižavanju mrežarina za poduzetništvo, procjenjujući da će to gospodarstvu donijeti uštede od oko 300 milijuna kuna.

"S obzirom na snažan rast cijena električne energije na tržištu koji je negativno utjecao na konkurentnost hrvatskoga gospodarstva na što je HUP kontinuirano upozoravao, visoki iznosi tarifnih stavki za električnu energiju (mrežarine) stvarao je dodatni visok financijski trošak gospodarstvu. S obzirom na važnost energije za konkurentnost gospodarstva, HUP je o ovoj temi održao više sastanaka u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike kao predstavnikom vlasnika oba hrvatska operatera elektroenergetskoga sustava, a na kojima se razgovaralo o mogućim kompenzacijskim mjerama te je predloženo koordinirano djelovanje regulatora i operatora kako bi se usuglasile konkretne, provedive i ekonomski prihvatljive mjere s ciljem kompenziranja rasta troškova poslovanja", kažu iz HUP-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close