Jedan od najvećih problema u biznisu ponovno isplivao u prvi plan, osobito u Zagrebu

Autor: Marija Brnić , 11. prosinac 2019. u 09:46
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Tradicionalno istraživanje “Poslovna očekivanja HUP-a” koje je provela agencija Promocija Plus, pokazuje da poslodavci i za iduću godinu ne očekuju veće promjene u gospodarstvu.

Istraživanje pokazuje da ih 58 posto očekuje približno isto gospodarsko stanje, a 22 posto "malo bolje" uvjete. Znatan pomak nabolje očekuje 2 posto ispitanih, dok je onih koji očekuju lošije uvjete 16 posto, a izuzetno lošije 2 posto. Regionalno, najpesimističniji su poslodavci u Slavoniji i sjevernoj Hrvatskoj, dijelu koji je proizvodno orijentiran, a gdje ih 50 posto očekuje lošije uvjete nego u ovoj godini. U sjevernoj Hrvatskoj pesimizam podiže skoro ukidanje radnih dozvola za Hrvatsku u Austriji. Najmanje pesimizma je među poslodavcima na zagrebačkom području, gdje negativna očekivanja za 2020. ima tek 3,4 posto poslodavaca, a ujedno ih najviše, 72,4 posto, predviđa približno iste uvjete poslovanja. Najviše optimizma, pak, dolazi s područja Dalmacije, gdje 40 posto poslodavaca iščekuje pozitivan pomak u gospodarstvu, a podjednak broj ih ne očekuje veće promjene.
Sektorski gledano, najviše pesimizma je među proizvođačima, 25 posto ih predviđa lošije, a više od 6 posto puno lošije stanje, dok je graditeljstvo najpozitivniji sektor – bolje stanje u gospodarstvu očekuje gotovo 66,7 posto poslodavaca, a 33,3 posto približno iste kao i u ovoj godini.

U usporedbi s istraživanjima iz prethodnih godina, vidljiv je trend rasta onih koji očekuju približno iste ili malo lošije stanje, dok pada broj onih koji očekuju poboljšanja. Tako je 2017. malo lošije uvjete očekivalo 3,6 posto (sada 16%), približno iste 27,3 (sada 58%), a malo bolje očekivalo je 64 posto (sada 22%).

Posebno su zanimljivi rezultati ispitivanja o glavnim preprekama u poslovanju koja očekuju u idućoj godini. Među pet prepreka koje čine 60 posto odgovora su dalje visoki porezi i doprinosi, radna snaga, loše pravosuđe, neefikasna javna uprava, a ponovno se u vrh vratila – korupcija. Visoki porezi standardno je percipirana kao najosjetljivijija (za 25% poslodavaca), radna snaga je visoko rangirana već drugu godinu (12%), loše pravosuđe nešto je manje, ali visokih gotovo 9%, neefikasna uprava u odnosu na prošlu nešto je i manje osjetljiva (pala je s 12,4 na 8,1%).

No, korupcija je u očekivanjima za 2020. preskočila visoka neporezna davanja, te se udvostručila, prethodnih godina isticalo ju je kao problem u prosjeku oko 3,5 posto poslodavaca, (2013. čak 2,9%), te nije visoko rangirana prepreka. Međutim, za iduću godinu problematičnom je drži 7,3% poslodavaca. Iz detaljnijih podataka, naglašeno je u prezentaciji ankete, vidljivo je da je taj problem s korupcijom najizraženiji na zagrebačkom području, očigledno pod efektom izranjanja u javnost sve brojnijih skandala s projektima Grada Zagreba.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Zagreb je sve siromšniji, a kada Zagreb financjski propadne, tada nastupa bankrot cijelih javnih financijau RH.

New Report

Close