Jedan faktor je iznimno rizičan za oboljele od korone: “Jedva smo spasili 18-godišnju djevojku”

Autor: Poslovni.hr , 13. travanj 2021. u 11:26
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Da bi se bolest manje širila, svi se moraju urazumiti i poštovati epidemiološke mjere, jer u protivnome nećemo imati uspjeha, rekao je dr. Ivić.

Moraju li mladi, odnosno mlađi ljudi strepjeti od smrtog ishoda ako ih “uhvati” COVID-19? To je pitanje svih pitanja, sada, kada je COVID prešao na mlađu populaciju, odnosno onu srednje životne dobi i onu još mlađu koja još uvijek nije procijepljena ili barem cijepljena prvom dozom cjepiva, piše Slobodna Dalmacija.

Tako je u KB-u Dubrava preminuo 23-godišnjak koji je bio umjereno pretil i koji je imao hipertenziju.

– Kada je osoba gojazna, onda takva osoba ima velik rizičan faktor za nepovoljan ishod liječenja. Naime, gojaznost je oklop oko prsnog koša, koja organizmu ne daje da normalno diše i jako je opasna ako se osoba razboli od COVID-a 19 – rekao je dr. sc. Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split.

I u Splitu je nedavno na bolničko liječenje s teškom kliničkom slikom na COVID primljena 18-godišnja djevojka koja je bila pretila.

– Na svu sreću, ona nije preminula, oporavila se. No, mladim ljudima mora biti jasno da ovo oboljenje ne napada samo starije i stare ljude, već i one mlade, odnosno mlađe. Moraju postati svjesni da što se COVID bude manje širio, da je to manja opasnost da se oni zaraze. A da bi se bolest manje širila, svi se moraju urazumiti i poštovati epidemiološke mjere, jer u protivnome nećemo imati uspjeha – rekao je dr. Ivić za Slobodnu Dalmaciju

Komentirajte prvi

New Report

Close