Neki se namjerno žele zaraziti koronom kako bi mogli putovati

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. travanj 2021. u 09:53
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Svi koji se možda namjerno inficiraju u kontaktu s drugima time riskiraju i teži tijek bolesti.

U Sloveniji su zabrinuti opasnom pojavom namjernog inficiranja novim koronavirusom s ciljem lakšeg kretanja i putovanja, s obzirom da se se preboljevanje Covida-19 za sada tretira kao i imunost stečena cijepljenjem.

“Primjećujemo trend povećanja broja onih koji se žele što prije zaraziti kako bi dobili potvrdu koja će im omogućiti lakša putovanja i prelaženje granica, što je opasna praksa koju nikako ne možemo preporučiti”, kazala je u ponedjeljak na konferenciji za novinare epidemiologinja Mateja Logar koja vodi vladin stručni savjet za  Covid-19.
Dodala je da zbog toga, kao i zbog više zabilježenih slučajeva “varanja” na testovima za koronavirus, razmišljaju o restrikcijama, odnosno promjeni pravila za putovanja. Među ostalim, navela je,  razmišlja se o tome da se oni koji su preboljeli Covid-19 skinu s liste izuzetaka od testiranja prilikom prelaska granice, no tek u fazi kad cjepiva za imunizaciju većeg dijela populacije bude dovoljno.
Na opasnost namjernog izlaganja koronavirusu upozorio je i infektolog Tomaž Zovko iz ljubljanskog UKC-a.
“O ovoj bolesti još uvijek ne znamo mnogo toga. Ona je nepredvidljiva i može imati trajne posljedice. Ne znamo točno kakve dugoročne posljedice bolest  ima posebno za mlađe pacijente, makar su one kod nekih vrlo neugodne”, upozorio je. Istaknuo je da je neusporedivo sigurnije spriječiti inficiranje i bolest i onda se protiv nje cijepiti nego se razboljeti i računati da je na taj način stečen imunitet.

Osim toga, svi koji se možda namjerno inficiraju u kontaktu s drugima time riskiraju i teži tijek bolesti, zato moramo djelovati odgovorno i zaštititi sebe i druge, upozorio je Zovko.

Komentirajte prvi

New Report

Close