Hajdaš Dončić zavladao investicijama u HEP-u, Janafu i Plinacru

Autor: Suzana Varošanec , 20. prosinac 2012. u 12:12
Siniša Hajdaš Dončić; Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

“U 2013. potrebno nam je barem četiri milijarde kuna više privatnih investicija nego u 2012. To znači porast od 7 do 8 posto privatnih investicija u 2013.”, poručuje pak Grčić.

Vlada je na pad kreditnog rejtinga odgovorila najavom smanjenja troškova državnog proračuna za 2013. Ministri traže dodatne uštede u svojim resorima, a zadatak su dobili i direktori javnih poduzeća: smanjiti svoje investicije. Cijeli proces mora biti brz i stavljen je pod nadzor nove Vladine Radne skupine za investicije javnih i državnih poduzeća. Rekao je to u srijedu Branko Grčić, potpredsjednik Vlade za gospodarstvo, nakon sastanka u Vladi na kojem su bili svi predsjednici uprava javnih poduzeća. Bili su ondje i ministri prometa i gospodarstva Siniša Hajdaš Dončić (koji vodi Radnu skupinu) i Ivan Vrdoljak. Grčić je najavio da bi bilo dovoljno da javne tvrtke skrešu investicije za oko dvije milijarde kuna. 

Vodama i Cestama najviše?
"Svi šefovi javnih tvrtki dobili su zadatak revidirati svoje finacijske planove za investicije u 2013. Trebat će 'pretumbati' izvore financiranja tako da se, umjesto trošenja državnog novca ili skupih kredita, okrenu fondovima EU ili razvojnim bankama, EIB-u, EBRD-u i Svjetskoj banci", rekao je Grčić napomenuvši da imaju rok do kraja prvog tjedna u siječnju jer "vremena nemamo". Odmah nakon što je kažnjena padom rejtinga, Vlada je krenula s pripremom terena za brzo kresanje javnih investicija. U planu su bile kapitalne investicije od 6,7 milijardi kuna, dok su se kreditima trebali financirati 15,1 milijardu kuna "teški" projekti javnih tvrtki. Sada je jasno da je to neizvedivo, a najviše bi mogle biti rezane investicije Hrvatskih voda, Hrvatskih cesta i Hrvatskog fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Grčić, pak, nije htio prognozirati gdje će rezovi biti najveći. Rekao je samo da se teren priprema, no potvrdio je da ne treba srljati te trošiti proračunski novac ili uzimati skupe kredite kad će se 2014. isti projekti moći financirati iz EU fondova. Na raspolaganju će nam biti više od 1,1 milijardu eura godišnje. Najavljeni pad javnih investicija korigirat će za najmanje 0,5 posto planirani rast BDP-a, dakle na najviše 1,3 posto u 2013. Čini se, pak, da Vlada ne odustaje od planiranog rasta investicija od 11 posto. Grčić je potvrdio da se očekuje da će više povući privatni sektor. "U 2013. potrebno nam je barem četiri milijarde kuna više privatnih investicija nego u 2012. To znači porast od 7 do 8 posto privatnih investicija u 2013.", rekao je Grčić, dodavši da su one u četiri godine pale 40 posto, a u javnom sektoru 20. Nije htio potvrditi Vladine razgovore s pojedinim velikim privatnim investitorima o toj temi, no nije ni demantirao da se intenzivno pregovora. Najavio je da s radom počinje i radna skupina za privatne investicije i konkuretnost, koju vodi ministar Vrdoljak. Radnu skupinu zaduženu za reforme na tržištu rada i socijalnom sketoru vodi ministar Mirando Mrsić.

CEI za Hajdaša
U siječnju će se Hrvatska uključiti u rad tzv. EU seminara, čiji se dio bavi starateškim planiranjem nacionalnih reformi, a to će pomoći da se ubrzaju promjene Zakona o radu. Grčić je potvrdio da će investicije u energetskom sektoru u dijelu javnih poduzeća (HEP, Plinacro, Janaf) koordinirati ministar Hajdaš Dončić. Čačićev CEI (Centar za praćenje energetskog sektora i investicije), pak, postaje operativno administrativno tijelo koje će prikupljati podatke za Hajdaševu Radnu skupinu.  

Komentirajte prvi

New Report

Close