Jandroković srednjoškolcima poručio koji je prvi smisao politike

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. ožujak 2022. u 11:27
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Istaknuvši važnost gradnje sigurnosti i u društvu, Jandroković je naveo i važnost jačanja institucija i brige da se takve stvari ne događaju.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković otvorio je u ponedjeljak 9. simuliranu sjednica Sabora za srednjoškolce i pritom poručio da politika mora biti korisna za društvo te voditi računa o javnom dobru.

“Politika mora biti korisna za društvo, mora voditi računa o javnom dobru i to je prvi smisao politike”, rekao je Jandroković otvarajući simuliranu sjednicu koja se, drugu godinu zaredom, održava videokonferencijskim putem.

Naglasio je i kako je rad za javno dobro iznad svega, a ono se najbolje kanalizira kroz zakon ako je on kvalitetno napravljen.

Sjednica je počela izrazima sućuti obitelji, gradu Ploče i školi koju je pohađao tragično preminuli učenik 2. razreda Opće gimnazije srednje škole “Fra Andrije Kačića Miošića” kojima se pridružio i predsjednik Hrvatskog sabora.

Učenički tim te škole trebao je danas sudjelovati na simuliranoj sjednici, ali će umjesto toga biti pročitan njihov govor.

Na simuliranoj sjednici sudjeluje 151 učenik iz 49 škola iz svih krajeva Hrvatske, a sjednicu prati i 44 učenika izvjestitelja škola.

Istaknuvši važnost gradnje sigurnosti i u društvu, Jandroković je naveo i važnost jačanja institucija i brige da se takve stvari ne događaju.

Naveo je i da danas, osim pandemije koronavirusa i posljedica potresa, na naše živote i njegovu kvalitetu utječe i agresija Rusije na Ukrajinu. No, podsjetio je i da se to događalo i ranijim generacijama koje su preživjele dva svjetska rata, teške bolesti i krize te totalitarne režime Hitlera i Staljina.

“To nam govori da moramo biti spremni i na velike izazove koji često pogađaju države i ljude. Vi ste bili generacija koja je odrastala u miru nakon Domovinskog rata i obnove, ali onda se dogode i ovakve situacije i iz njih moramo učiti i pripremati se za vrijeme koje je pred nama. Ono sigurno neće biti lako”, poručio je.

Stoga, smatra da odgovornost svih koji sudjeluju u javnom i političkom životu postaje sve veća.

Pozvao je srednjoškolce da uvažavaju jedni druge jer, kao i u Saboru kao i kod njih, postoje različita gledanja na temu o kojoj raspravljaju – Zakon o diskriminaciji. Naglasio je i kako je to jedan od zakona koji mora zaštititi slabije i drugačije, ali i jako će istaknuti različite svjetonazorske poglede koji  se su u sebi već izgradili.

“Biti će zanimljivo kako, kroz raspravu i iznošenje argumenata, dolazite do stavova koji će biti najkorisniji za zajednicu, građane i one koji su predmet tog zakona”, istaknuo je. Poručio je i da se svoj stav može izreći i tako da se poštuje drugoga i njegov dignitet.

Komentirajte prvi

New Report

Close